LO-kongres 2015

Afskedssalut fra faglig leder: Livsnødvendigt at LO sætter turbo på internationalt arbejde

Efter 19 år i toppen af dansk fagbevægelse stopper LO-sekretær Marie-Louise Knuppert. Hun bliver kaldt LO's udenrigsminister og har et klart budskab til den nye LO-top: glem nu ikke arbejdet i EU og på den globale scene.
Marie-Louise Knuppert stopper efter 19 år som LO-sekretær. Hun har været frontløber i fagbevægelsens internationale arbejde i mere end ti år. 
Marie-Louise Knuppert stopper efter 19 år som LO-sekretær. Hun har været frontløber i fagbevægelsens internationale arbejde i mere end ti år.  Foto: Frederik Jimenez.

Hvis det står til LO-sekretær Marie-Louise Knuppert, køber LO's nye formand og de fire næstformænd alle en ekstra rejsekuffert.

Hvis LO skal sikre danske lønmodtageres løn- og arbejdsforhold i den brutale globale konkurrence, skal de nemlig ud at rejse og sætte turbo på det internationale arbejde, mener hun.

- Mit klare budskab til den kommende LO-ledelse er, at de skal prioritere det internationale arbejde endnu mere. Vi skal opruste arbejdet i EU og alle andre internationale sammenhænge, både fagligt og politisk, siger Marie-Louise Knuppert.

Hun er selv en faglig globetrotter, der de sidste mange år har krydset ækvator mange gange, når hun har deltaget i faglige konferencer i Afrika, Sydamerika, USA, Asien og Europa. Eller når hun har taget ordet på generalforsamlingen i ILO, FN's arbejdsmarkedsorganisation.

Livsnødvendigt

- Hvis jeg skal give Lizette et godt råd, så er det at holde godt øje med, at der er ressourcer til LO's arbejde i EU og det internationale arbejde. Det er livsnødvendigt for dansk fagbevægelse at det internationale arbejde får større vægt, for fagligt kan vi ikke beskytte vores medlemmer uden at være massivt tilstede i EU og rundt om på kloden, siger hun.

Den 64-årige Marie-Louise Knuppert falder for LO's aldersgrænse. Desværre, siger hun.

For hun havde hellere end gerne fortsat med at knokle på den globale scene for at skaffe migrantarbejdere nogle rettigheder og for at udbrede social dialog og retten til at være medlem af en fagforening.

- Jeg synes ikke, at det er så morsomt at skulle stoppe. Jeg er glad for mit arbejde og vil savne det internationale, som jeg jo har fulgt tæt i mere end ti år, siger hun.

Roskilde Festival revisited

At Marie-Louise Knuppert stadig sprudler af energi, demonstrerede hun, da hun som dirigent skulle starte LO-kongressen i Aalborg søndag.

- Nu bliver jeg vældig upopulær, for nu gør vi ligesom på Roskilde Festivalen. Er I der? Er I der?, råbte hun fra scenen ned i salen for at skabe liv blandt de 400 delegerede.

Først da der lød et stort og rungende ja fra salen, sagde hun, godt så går vi videre.

Marie-Louise Knuppert konstaterer, at international solidaritet ligger i fagbevægelsens DNA.

- Vi er vokset ud af en international fagbevægelse i en tid, hvor fattigdom, ulighed og uretfærdighed fik arbejdere til at organisere sig og gå på barrikaderne. Desværre er der stadig ulighed og uretfærdighed i verden, og fagbevægelsen er altafgørende for at ændre på det, siger hun.

Tydeligt for alle

Arbejdsmarkedet var også brutalt tidligere, men med nye teknologier, breaking news på tv-kanalerne og sociale medier er det brutale blevet tydeligere, understreger hun.

- I dag kan vi se, når virksomheder producerer varer under helt horrible forhold, Vi kan se, når bygningsarbejdere eller syersker arbejder under slavelignende forhold. Så tydeligheden gør, at det bliver åbenlyst for enhver, at der er millioner af arbejdere i verden, der har helt uacceptable forhold, siger hun.

Når det er tydeligt for alle, at asiatiske migrantarbejdere har forfærdelige arbejdsforhold i Qatar, er det en god platform for fagbevægelsen at agere på, fastslår hun.

- Vi skal tage kampen herhjemme, i Europa, i ILO og sammen med fagbevægelsen allevegne for at sikre bedre forhold og flere rettigheder for lønmodtagere. For tingene hænger sammen. Vi sikrer allerbedst danske lønmodtagere ved at sikre vandrende arbejdstagere i EU bedre arbejdsforhold, siger hun og tilføjer, at den lære må LO's kommende ledelse aldrig glemme.

Kolonormt forkert at skære bistand

Marie-Louise Knuppert skælder ud på regeringens besparelser på udviklingsbistanden og i Udenrigsministeriet.

- Det er så kortsigtet og farligt at svinge sparekniven på ulandsbistanden. Det er kolonormt forkert, og det siger jeg ikke bare fordi det rammer Ulandssekretariatet og en række faglige aktiviteter i Afrika og Asien. Jeg siger det, fordi det er et tilbageslag i kampen for at udrydde fattigdom og ulighed, siger hun.

Derudover peger den afgående LO-sekretær på, at regeringen hele tiden fremfører, at de vil bekæmpe migration og undgå, at der kommer flere flygtninge og migranter ind over EU's grænser.

Med besparelserne gør regeringen nu det stik modsatte, mener hun.

Farvel og mange tak

Adskillige forbundsformænd og andre delegerede har på kongressen takket Marie-Louise Knuppert for hendes arbejde som LO-sekretær i 19 år. Også Bente Sorgenfrey, forbundsformand i FTF, anerkendte på LO-kongressen,at Marie-Louise Knuppert har ydet en helt ekstraordinær indsats på det internationale område. Der var også internationale gæster fra fagbevægelsen, der tog ordet og rettede en hjertelig tak til hende.

Oprindeligt var hun formand for HK-Aarhus i godt 14 år, men i 1996 blev hun valgt til LO-sekretær, mens Hans Jensen var LO-formand.

Når den nye LO-ledelse er valgt, skal formanden og de fire næstformænd konstituere sig og beslutte, hvem der får ansvar for det internationale arbejde.

En ting er sikkert. Marie-Louise Knuppert holder et vågent øje med sin afløser. Ikke for at være nidkær men for at sikre, at dansk fagbevægelse fortsat kæmper for bedre forhold for de fattige fillippinske kvinder og migrantarbejdere i Qatar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.