RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Afgørelse i Ryanair-sag trækker ud

Der kommer til at gå et stykke tid, før fagbevægelsen finder ud af, om den lovligt kan lamme Ryanair i Københavns Lufthavn. Dommerne i Arbejdsretten skal bruge "et stykke tid", før de træffer en afgørelse.
Budskabet var ikke til at tage fejl af foran Arbejdsretten mandag. Inde i retten blev der ikke truffet nogen afgørelse.
Budskabet var ikke til at tage fejl af foran Arbejdsretten mandag. Inde i retten blev der ikke truffet nogen afgørelse. Foto: Claus Bech/Scanpix.

Dommerne i Arbejdsretten skal bruge et stykke tid , før de fælder dom i sagen mellem LO-fagbevægelsen og flyselskabet Ryanair. Det stod fast ved midnat mellem mandag og tirsdag efter et retsmøde på 9,5 time.

Dommer Poul Dahl Jensen og hans to meddommere fra Højesteret afgjorde ved afslutningen af mødet i Arbejdsretten, at de ville komme med en afgørelse eller en dom inden for et stykke tid. Advokaterne vil få besked om, at der falder en afgørelse et par dage før.

Sagen mandag varede fra kl. 14:30 til og 24:00. Undervejs måtte ikke bare tilhørerne, men også en af dommerne kæmpe for at holde sig vågen, mens advokaterne ihærdigt fremførte deres klienters sag.

Slagsmålet i retten

Sagen i Arbejdsretten handler om, hvorvidt LO-fagbevægelsen lovligt kan indlede en konflikt mod Ryanair i Danmark. Fagbevægelsen ønsker via en konflikt at presse Ryanair til for første gang i sin 30-årige historie at indgå en overenskomst med en fagforening.

Fagbevægelsen mener, at løn- og arbejdsvilkår er elendige for store grupper af stewardesser i Ryanair og i vikarbureauet Crewlink, som skaffer kabinepersonale i stor stil til det irske lavprisselskab.

Ryanair mener, at det vil være ulovligt at føre konflikt mod selskabet. Flyselskabets advokat i Danmark, Michael Møller Nielsen, slår på, at kabinepersonale og piloter arbejder under irsk lovgivning. Og at de kun bruger to procent af deres arbejdstid på dansk jord.

Ryanair skriver til Avisen.dk, at "Ryanairs piloter og kabinepersonale i Danmark får en høj løn, har stor jobsikkerhed og er dækket af en kollektiv aftale med Ryanair."

Kan lamme ferietrafik

En konflikt kan træde i kraft fem dage efter, at der er givet grønt lys fra Arbejdsretten. Det vil sige, at en konflikt måske kan træde i kraft samtidig med, at folkeskolernes ferier begynder 26. juni.

I tilfælde af konflikt vil Ryanair blive lammet i Københavns Lufthavn. Selskabets fly vil ikke kunne få benzin på; vil ikke blive gjort rent; og vil ikke kunne få mad ombord eller blive lastet.

Ingen i LO-fagbevægelsen må arbejde for Ryanair i tilfælde af konflikt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.