Ærlig Thorning afslører: Der var benhårde kampe i partiet

Hvis man er i politik, og man er leder af et parti, og man kæmper for at være statsminister, skal man altid være klar til at være i krig, siger Helle Thorning-Schmidt.
"Hvis man er i politik, og man er leder af et parti, og man kæmper for at være statsminister, skal man altid være klar til at være i krig, og det er i dit eget parti og med andre partier, andre mennesker og medierne. Man skal altid være klar til at slå tilbage."
"Hvis man er i politik, og man er leder af et parti, og man kæmper for at være statsminister, skal man altid være klar til at være i krig, og det er i dit eget parti og med andre partier, andre mennesker og medierne. Man skal altid være klar til at slå tilbage." Foto: Scanpix / Arkiv

- Man skal altid være klar til at slås, for der er altid nogle, der er ude efter dig, og hvis du ikke er klar til det, så bliver du overrasket.

Sådan sagde Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, da hun ved ”Fortune’s Most Powerful Women”-konference mandag i London blev interviewet direkte på scenen.

Det skriver Jyllands-Posten, som refererer fra konferencen.

Det er et år siden Helle Thorning-Schmidt tabte valget og overlod nøglerne til Socialdemokraternes formands-kontor til Mette Frederiksen for kort efter at forlade dansk politik.

Mandag stod hun på scenen som direktør for "Save the Children International" - en international organisation som Red Barnet er medlem af - og svarede åbenhjertigt på spørgsmål om sin tid som frontfigur i Socialdemokraterne.

Klar til krig

Helle Thorning-Schmidt måtte i sin politiske karriere ikke bare slås med politiske modstandere og medier. Hun måtte også tage benhårde interne kampe i partiet:

- Hvis man er i politik, og man er leder af et parti, og man kæmper for at være statsminister, skal man altid være klar til at være i krig, og det er i dit eget parti og med andre partier, andre mennesker og medierne. Man skal altid være klar til at slå tilbage.

Ofte var man hårde ved hinanden, og der har været hårde kampe i partiet, når to ville være statsminister, sagde hun ifølge Jullands-Posten. 

Hun fortalte endvidere om sine mange svære beslutninger, hvor hun blandt andet har fyret ministre, omdannet regeringer og kogt en tre-parti-regering ned til en regering bestående af to partier, da Socialistisk Folkeparti først i februar 2014 forlod regerings-koalitionen.

Men hver gang der var drama, nedtonede den tidligere statsminister situationen. For der er god grund til at lytte til diskussion og kritik, sagde hun blandt andet efter en række lokalformænd i april 2014 ville have hende afsat som formand.

Gucci og Helle

Ved konferencen afslørede Helle Thorning-Schmidt også, at hun opfattede øgenavnet "Gucci Helle" som en kritik af hende som en offentlig person, skriver Jyllands-Posten. Til gengæld følte hun sig aldrig kritiseret som privat person.

Ifølge BT var det partifællen Freddy Blak, der sammen med Ritt Bjerregaard fandt på øgenavnet, da Helle Thorning-Schmidt sad i Europa-Parlamentet. Det skrev avisen tilbage i 2011.

Det skulle angiveligt have fået Helle Thorning-Schmidt til at brage døren op til Fredy Blaks kontor og råbe: "Du skal kraftedeme ikke kalde mig for Gucci! Bare fordi jeg ikke går rundt og ligner sådan en pose lort som dig."

I 2005 solgte hun sin Gucci-taske på auktion for 21.000 kroner på Hillerød Kræmmermarked. Pengene gav hun til Børneafdelingen på Hillerød Sygehus, skriver BT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.