Ærlig socialrådgiver: Kære kontanthjælpsmodtager - undskyld!

"Du er gjort til syndebuk - og det er en katastrofal fejl." Sådan skriver en jysk socialrådgiver i et meget læst blog-indlæg til landets kontanthjælpsmodtagere. En gruppe mennesker, som socialrådgiveren mener burde mødes med kærlighed fremfor fordomme.
"Om du er psykisk syg, misbruger eller har haft en lort opvækst, så kan jeg faktisk godt se det smukke i dig. Du er speciel, spændende og har meget at byde på, " skriver socialrådgiver Guri Solheim i sit blogindlæg.
"Om du er psykisk syg, misbruger eller har haft en lort opvækst, så kan jeg faktisk godt se det smukke i dig. Du er speciel, spændende og har meget at byde på, " skriver socialrådgiver Guri Solheim i sit blogindlæg. Scanpix - modelfoto

De har brug for anerkendelse, håb og hjælp. I stedet bliver de talt ned til og trampet på.

Det handler om kontanthjælpsmodtagerne. En gruppe mennesker, der ifølge socialrådgiver Guri Solheim fortjener en kæmpe undskyldning. Den undskyldning giver hun dem nu i et meget læst blog-indlæg, hvor hun ikke lægger fingrene i mellem.

"Kære kontanthjælpsmodtager. Jeg kan ikke bære at se alle de slag, du får i pressen. Til tider skammer jeg mig over det, du får, i mødet med mig," skriver hun indledningsvis i sit blog-indlæg, der er at finde på sitet fjerdedelen.dk, hvor 60 kvindelige meningsdannere kommer til orde.

- Jeg føler mig ramt på mit uretfærdigheds-gen, fortæller Guri Solheim til Avisen.dk om årsagen til, at hun har skrevet sin "Undskyldning fra en socialrådgiver."

"Jeg kan se det smukke i dig"

Den 39-årige Guri Solheim arbejder på et jobcenter i Jylland og er glad for sit job. Hun blev uddannet i 2005, brænder stadigvæk for sit fag og elsker at arbejde med kontanthjælpsmodtagerne.

"Om du er psykisk syg, misbruger eller har haft en lorte-opvækst, så kan jeg faktisk godt se det smukke i dig. Du er speciel, spændende og har meget at byde på," skriver hun i indlægget.

Men ulykkeligvis er der mange - også meningsdannere - som i disse tider ikke kan se kontanthjælpsmodtagernes menneskelige kvaliteter.

Dovne Robert og Fattig-Carina

- Det er blevet legitimt at træde på dem. Både i den offentlige debat, og når man diskuterer kontanthjælp hjemme i stuerne. Faktisk er de den gruppe i samfundet, som det er mest accepteret at tale nedsættende om, siger Guri Solheim til Avisen.dk.

Hun nævner Venstres kontanthjælps-kampagne og den efterfølgende 'tal-krig' som et eksempel på en aktuel sag, hvor politikerne går under bæltestedet. Men også mediernes skriverier om 'Dovne Robert' og 'Fattig-Carina' har været med til at rykke grænsen for, hvordan man taler om de ledige på kontanthjælp.

- Det er en gruppe mennesker med store sociale problemer og udfordringer, og sagt med golf-retorik, så spiller de med et kæmpe handicap på banen. Derfor er det møg-ærgerligt, at man laver de stereotyper, lyder det fra den indignerede blogger.

Papirnusseri og lovændringer fylder for meget

Hun skriver også i sit indlæg, at hun ikke altid synes, hun som fagperson kan hjælpe gruppen. Oven i, at de ledige på kontanthjælp hænges ud i den offentlige gabestok, rammes de nemlig også af socialsektorens konstante lovændringer.

- Der er meget kontrol og papirarbejde og hele tiden nye lovreformer. Det giver rod i sagsbehandlingen. Selv er jeg ikke altid stolt af mit arbejde, siger Guri Solheim.

Der i sit blogindlæg lover, at hun vil forsætte med at kæmpe imod den hårde tone i debatten.

- Fremfor at se ned på dem bør man møde dem med kærlighed. Det fortjener de sgu, erklærer hun.

LÆS HELE BLOGINDLÆGGET HER - og skriv, hvad du mener om det på Avisen.dk's Facebookside.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.