Ærlig Ritt Bjerregaard: Jeg har fået helvedesild

Trods svær sygdom arbejder det socialdemokratiske koryfæ på en erindringsbog.
"Jeg har fået helvedesild i øjet og med sår i ansigtet. Det får jeg medicin for og smører zinksalve på. Kønt ser det ikke ud," skriver Ritt Bjerregaard på Facebook.
"Jeg har fået helvedesild i øjet og med sår i ansigtet. Det får jeg medicin for og smører zinksalve på. Kønt ser det ikke ud," skriver Ritt Bjerregaard på Facebook. Foto: Jens Nørgaard Larsen/arkiv/Scanpix

Hun er ramt af kræft, og nu har Ritt Bjerregaard også fået konstateret helvedsild.

Det skriver hun i en opdatering på Facebook:

"Jeg har fået helvedesild i øjet og med sår i ansigtet. Det får jeg medicin for og smører zinksalve på. Kønt ser det ikke ud. Helvedessild er en virus, der ligger latent i nervebanerne og bryder ud ved alder og nedsat immunforsvar. Kræften har selvsagt betydet, at mit immunforsvar er nede. Heldigvis har jeg så mange kræfter, at jeg kan arbejde med mine erindringer, der skal udkomme den 3. november," skriver hun på Facebook.

Dermed taler den tidligere minister igen åbent og ærligt om sit sygdom- og kræftforløb. Hun tidligere fortalt, hvordan hun blandt andet har takket nej til strålebehandling, fordi bivirkningerne ved kemoen er for hårde.

Et ensomt valg

Hun blev i april opereret for kræft i endetarmen, og blev efterfølgende anbefalet at starte op på en let forebyggende behandling.

- Ethvert valg af den art er ensomt. Man kan snakke med nok så mange, men det er jo ens eget liv og ens egen beslutning. Og selvfølgelig tager man en chance. Når kyndige læger anbefaler kemo, fordi det kan give en mindre risiko for spredning, så er det selvfølgelig en chance at sige nej tak. Men det er også en chance, hvis man tager kemo, for der er ingen af delene, der er en garanti for, at kræften ikke spreder sig, sagde Ritt Bjerregaard i maj måned til BT.

Ritt Bjerregaard har været medlem af Folketinget, været undervisningsminister, socialminister, fødevareminister, EU-kommissær og overborgmester i København - sidstnævnte post havde hun fra 2006-2010.

Sejre og nederlag

Den læreruddannede Ritt Bjerregaard er gift med historikeren Søren Mørch, og hun har siden, hun gik på pension, haft tid til at passe sin økologiske æbleplantage i Stestrup Old på Midtsjælland.

I sin politiske karriere har hun oplevet både sejre og nederlag. Hun har flere gange været udsat for heftig kritisk og mediebeskydning - som da hun i 1978 overnattede i en kostbar suite på luksushotellet Ritz i forbindelse med et møde i Paris. Statsminister Anker Jørgensen fyrede hende som minister i den forbindelse, men Rigsrevisionen erklærede siden, at hun ikke havde brugt flere penge end andre ministre.

Jeg har fået Helvedessild i øjet og med sår i ansigtet. Det får jeg medicin for og smører zinksalve på. Kønt ser det...

Posted by Ritt Bjerregaard on 14. september 2015

Helvedsild
  • Helvedesild (herpes zoster) er et smertefuldt udslæt forårsaget af skoldkoppevirus (varicella-zoster virus). Man kan kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper
  • Virus gemmer sig i kroppens nerver, og helvedesild er en lokal genopblussen af skoldkopper i det hudområde, som den pågældende nerve forsyner
  • Helvedesild kan sidde overalt på kroppen eller i ansigtet, men altid kun halvsidigt (højre eller venstre side)
  • Sygdommen starter ofte med hovedpine og utilpashed, samt svien og smerter i huden på det ramte område. I løbet af 3-6 dage kommer der et udslæt med rødme og blærer i området. Herefter dannes der sårskorper
  • Helvedesild er en smertefuld sygdom, men er ikke farlig eller livstruende. Virus kan frigives fra personer med helvedesild og forårsage smitte med skoldkopper hos personer, der ikke tidligere har haft denne sygdom

Kilde: Sundhed.dk

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.