Ærlig Lisbet Dahl om vægttab: Sådan lykkedes det

Den 70-årige revy-stjerne Lisbet Dahl er lykkelig over, at hun i december sidste år besluttede sig for at omlægge sin kost.
Uden hjælp fra en diætist, var det ikke lykkedes at holde fast i kostomlægningen, siger Lisbet Dahl. 
Uden hjælp fra en diætist, var det ikke lykkedes at holde fast i kostomlægningen, siger Lisbet Dahl.  Foto: Scanpix arkiv

Kiloene er raslet af, og kolesterol-pillerne sat på hylden.

Den 70-årige revy-stjerne Lisbet Dahl er lykkelig over, at hun i december sidste år besluttede sig for at omlægge sin kost og være mere opmærksom på, hvad hun putter i munden.

Det fortæller hun til Avisen.dk.   

Siden er det lykkedes at tabe omkring 12 kilo og vænne hjernen til at spise noget ”sundt og lækkert" i stedet for noget "usundt og lækkert,” når hun skal være god ved sig selv. 

Den sunde tankegang er imidlertid ikke noget, der er kommet af sig selv. Lisbet Dahl har fået - og får stadig - hjælp af en professionel diætist.

- Uden hende havde jeg ikke holdt fast i det her, erkender Lisbet Dahl og fortsætter:

- Jeg har hele tiden tænkt, at det kan jeg selv, men gu' er det da ej lykkedes. Derfor tænkte jeg, at nu må jeg simpelthen have nogen til at hjælpe mig, siger hun.

"Sgu ikke så nem at have med at gøre"

Det var efter et sundhedstjek hos lægen, der viste et for højt kolesteroltal, at Lisbet Dahl besluttede sig for at søge professionel hjælp.

Lægen foreslog kolesterol-piller, men det ville Lisbet Dahl ikke byde sig selv igen. Tidligere havde hun nemlig oplevet, at kolesterol-medicinen gjorde hende svimmel, fortæller hun.

- Jeg havde læst, at man kunne sænke sit kolesteroltal ved at spise fornuftigt. Samtidig ville jeg også gerne tabe mig. Men jeg kunne ikke lige huske, hvad man måtte spise, siger hun.

Lisbet Dahl ringede til journalist på Billed Bladet Trine Larsen, som selv har været igennem et større vægttab. Hun anbefalede en diætist i indre København.

Snart efter var Lisbet Dahl til det første møde med diætisten, og hun har ikke fortrudt siden. 

- Hun er fantastisk, hende jeg har. Og jeg er sgu ikke så nem at have med at gøre, siger hun grinende.

Ikke en slankekur

Lisbet Dahl understreger flere gange, at hun ikke er på slankekur. Og netop det er afgørende for at holde motivationen oppe, forklarer hun.

- Diætisten gav mig ikke nogen kur, men sagde: Du må spise, hvad du vil. Du skal bare altid tænke på, om det du spiser og køber ind, er sundt. Det var jo forløsende for mig, der havde tænkt på slankekure hele mit liv, siger Lisbet Dahl.

Der er snarere tale om en form for samtaleterapi, forklarer Lisbet Dahl, som mødes med diætisten en gang om måneden og taler om, hvordan det går med at vænne hjernen til at tænke sundt.

- Når jeg for eksempel kommer ud på Bakken - av, så er der mange sjove forretninger, som jeg plejer at købe noget i. Det skal jeg huske at lade være med, for før ville jeg automatisk købe det, jeg syntes, jeg kunne tillade mig. Men det gør jeg så ikke mere, siger hun.

Tidligere kunne en fristelse for eksempel være røde pølser, afslører Lisbet Dahl. Men dem har hun ikke spist siden december nu.

Bliver dybt lykkelig

Er der ikke noget du savner?

- Nej, for hvis jeg mangler det, kan jeg bare spise det. Jeg kan gøre, hvad jeg vil. Og for første gang i mange år får jeg ikke dårlig samvittighed. Det er psykologisk, siger hun.

Til gengæld er de positive effekter ikke til at overse.

- Når jeg taber mig bliver jeg jo dybt lykkelig. For jeg var da dybt ulykkelig over at være for fed hele tiden, siger hun. 

Hvorvidt kostomlægningen også har haft en effekt på Lisbet Dahls kolesteroltal, ved hun ikke endnu. Men hun regner med et positivt resultat, når hun om kort tid skal en tur forbi lægen og have foretaget en måling, siger hun. 

Folk skal vælge selv

Selvom Lisbet Dahl selv har haft stor glæde af en kostomlægning og undgår kolesterol-medicinen, vil hun ikke blande sig i, hvad andre i samme situation skal gøre.

- Jeg vil ikke tale for eller imod, men bare fortælle, hvordan jeg selv har gjort, og hvad der fungerer for mig. Men hvis man er motiveret for det og synes, det er det, man gerne selv vil, så vil jeg anbefale det, siger hun. 

Lisbet Dahl understreger, at hun hverken kan eller vil komme med anbefalinger i forhold til medicin.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.