Ældrepleje: Kom så Jytte, nu skal du selv støvsuge!

Ifølge ny undersøgelse bliver der færre hjemmehjælpere til at tage sig af flere ældre i 2015. Kommunerne satser i stedet på personale, der kan hjælpe ældre med at klare sig selv.
Alle partier i Folketinget på nær Venstre og Enhedslisten står bag et lovforlag, som forpligter kommunerne til at hjælpe ældre med at klare sig selv, før der tilbydes hjemmehjælp.
Alle partier i Folketinget på nær Venstre og Enhedslisten står bag et lovforlag, som forpligter kommunerne til at hjælpe ældre med at klare sig selv, før der tilbydes hjemmehjælp. FOTO: Scanpix/Casper Christoffersen

Hvorfor skal en hjemmehjælper skure toilet og smøre frokost til 79-årige Jytte, som brækkede hoften sidste år, hvis Jytte kan lære at gøre det selv?

Kommunerne satser i stigende grad på 'rehabilitering' i ældreplejen. Og den trend ser ud til at fortsætte til næste år.

44 procent af kommunerne regner med at ansætte flere fysioterapeuter i 2015, og kun 2 procent forventer færre.

Samtidig er det kun 13 procent, der forventer at ansætte flere sosu'er, mens 28 procent satser på færre. Det viser en undersøgelse blandt 60 af de kommunale ældrechefer, som fagforeningen Danske Fysioterapeuter har lavet.

Ældre Sagen er ikke overrasket over resultatet.

"Det afspejler den udvikling, vi også har set gennem de senere år på ældreområdet, altså at man i højere grad rehabiliterer og i mindre grad giver direkte hjælp til praktiske opgaver og personlig pleje," siger chefkonsulent Olav Felbo.

7.000 færre hjemmehjælper-job

Med 78.000 kommunale stillinger udgør de gammeldags hjemmehjælpere - eller 'sosu'er' - forsat den suverænt største faggruppe i ældreplejen. Men i løbet af de sidste fem år er der blevet 7.000 færre.

I samme periode er der kommet 3.500 flere stillinger inden for det sundhedsfaglige personale, som blandt andet dækker over sygeplejesker, fysioterapeuter, ernæringsassistenter og ergoterapeuter.

Fysioterapeuternes fagforening er naturligvis begejstrede ved udsigten til flere job til deres medlemmer, men det er også den rigtige vej at gå for både kommunernes økonomi og de ældres trivsel, mener de.

"Der bliver 50 procent flere ældre frem mod 2030, og hvis ikke vi hjælper dem til at blive så aktive som muligt, har vi ikke ressourcer nok til at pleje dem, der virkelig trænger. Det her er en nødvendig og en rigtig god udvikling," siger formand Tina Lambrecht.

Hjemmehjælpernes fagforening FOA mener, at terapeuterne er ved at få lidt for høj status. Formand Dennis Kristensen understreger, at sosu-personalet faktisk er uddannet til at varetage mange af de opgaver, som nu lægges i andre varme hænder.

"Det er katastrofalt. Man erstatter de mennesker, som arbejder med de ældre i dagligdagen og ved, hvordan fru Jensen kan motiveres. I stedet får du topstyret rehabilitering, som trækkes ned over hovedet på de ældre," siger han.

Gamle Jytte risikerer et siciliansk tilbud

Ifølge Danmarks Statistik vil der allerede til næste år være 27.500 flere ældre over 70 år. Der bliver altså forventeligt færre hjemmehjælpere til at passe på flere ældre.

Ældre Sagen er overordnet enig i, at ældre så vidt muligt skal hjælpes til at klare sig selv, men advarer kraftigt imod, at rehabilitering bliver et 'siciliansk tilbud', som den ældre ikke kan afslå uden at miste retten til almindelig hjemmehjælp.

"For eksempel ser vi på Københavns Kommune med bekymring, fordi ældre kan miste retten til hjemmehjælp, hvis de afslår rehabilitering. Den enkelte ældre skal være motiveret, før der kommer noget godt ud af det," siger chefkonsulent Olav Felbo.

Kommunernes Landsforening mener, at flere selvhjulpne ældre er en forudsætning for at klare ældrebyrden.

"Vores tilgang er, at man skal investere i at få mennesker op på det funktionsniveau, man optimalt set kan få dem op på. Hvis man møder et 30-årigt trafikoffer, vil ingen stille spørgsmålstegn ved, om vedkommende skal genoptrænes. Sådan skal vi også betragte de ældre," siger Christian Harsløf, der er chef på social- og sundhedskontoret.

Læs også: KL: Ro på, der skal nok komme flere sosu-job

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.