FOLKETINGET ÅBNER

Ældre til Helle: Indfør Bedstes første sygedag

Hvis statsministeren vil hjælpe pårørende til demente danskere, bør hun indføre Bedstes første sygedag på arbejdspladserne, mener Ældre Sagen.
Det bør være en helt accepteret rettighed, at man kan få fri fra arbejde til at følge sin gamle, svækkede mor eller far til læge, mener Ældre Sagen.
Det bør være en helt accepteret rettighed, at man kan få fri fra arbejde til at følge sin gamle, svækkede mor eller far til læge, mener Ældre Sagen. Christian Lindgren / Scanpix

På mange arbejdspladser har du ret til at holde fri på barnets første sygedag. Det samme princip bør gælde, hvis din gamle mor eller far skal til læge, opereres eller indlægges.

Det mener Ældre Sagen, der opfordrer regeringen til at udbrede 'Bedstes første sygedag' på flere arbejdspladser.

"Vi ser gerne, at det bliver en mere legal, almindelig og anerkendt rettighed. Når det handler om syge ældre, har det offentlige et ansvar og familien har et ansvar, men det har arbejdsmarkedet også," siger Marie Lilja Jensen, der er seniorkonsulent i Ældre Sagen.

Pårørende klemt mellem job, børn og gamle

Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan pårørende til ældre og syge danskere er ved at segne under kravene om både at passe fuldtidsjob og egne børn og samtidig stå for mere og mere af de ældre familiemedlemmers pleje.

I sin åbningstale tirsdag lagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) op til, at pårørende til demente skal have mere hjælp.

"For mange mennesker med demens er familien det faste holdepunkt. Ægtefæller og børn giver meget af sig selv – måske også for meget. De skal have mulighed for at holde fast i deres eget liv. De pårørende skal aflastes bedre," sagde hun.

Kan vi stole på det offentlige?

Det bedste, regeringen kan gøre for de pårørende, er at sørge for en stærk offentlig sektor med hospitaler og ældrepleje, lyder reaktionen fra Ældre Sagen.

"Det er vigtigt for de pårørendes tryghed, at den offentlige sektor er velfungerende og til at stole på," siger seniorkonsulent ved Ældre Sagen, Marie Lilja Jensen.

Hun foreslår også netværksgrupper og mere information og redskaber til de pårørende, så de bedre kan håndtere situationen. Og så skal der mere fokus på de pårørendes eget helbred.

"En pårørende er ikke kun et appendix til den syge. Det er vigtigt at være opmærksom på, at pårørende ikke tager mere ansvar på sig, end de orker, for ellers risikerer de at brænde ud, og så står samfundet med to syge borgere i stedet for én," siger Marie Lilja Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.