Ældre i opråb til Løkke: Har du glemt demens?

84.000 danskere lider af en demenssygdom. I 2040 vil der være over 150.000 demensramte.
På mandag holder Ældre Sagen møde med regeringen på Marienborg for at finde en løsning på det, som foreningen kalder "Danmarks største plejeopgave".
På mandag holder Ældre Sagen møde med regeringen på Marienborg for at finde en løsning på det, som foreningen kalder "Danmarks største plejeopgave". Foto: Scanpix/arkiv

Ældre Sagen kræver handling fra statsminister Lars Løkkke Rasmussen.

Demens rammer nemlig flere og flere danskere, men i følge Ældre Sagen mangler Danmark en klar vision for, hvordan vi knækker demens-koden.

- Og det vil vi gerne slå fast over for regeringen, siger Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældre Sagen, til BT.

Mere end 84.000 danskere lider af en demenssygdom, men Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at der i 2040 vil være over 150.000 demensramte.

Bjarne Hastrup peger på flere områder, der har behov for mere opmærksomhed:

- Der er i øjeblikket cirka 46.000 plejehjemspladser i Danmark, og vi ved, at demente fylder over halvdelen af de pladser. Men kun cirka 6.000 af plejehjemspladserne er demens-egnede, og det skal der gøres noget ved. Omgivelserne skal indrettes på en sådan måde, så de demente ikke løber ind i byen eller ud på vejen, siger han til BT.

Derudover er der behov for mere hjælp og støtte til pårørende. Det vigtigste og mere langsigtede fokusområde er dog forskning, fastslår han.

På mandag holder Ældre Sagen møde med regeringen på Marienborg for at finde en løsning på det, som foreningen kalder "Danmarks største plejeopgave".

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.