Ældre fanget i provinsen: Ingen vil købe huset

Mens boligsalget er ved at være oppe i omdrejninger igen i Københavnsområdet, går det stik modsat i yderområderne. Her taber de ældre borgere bolig-lotteriet.
I København går boligsalget strygende, men sådan er det ikke i yderområderne. Værst ser det ifølge dr.dk ud på Læsø, hvor udbudstiden er 756 dage.
I København går boligsalget strygende, men sådan er det ikke i yderområderne. Værst ser det ifølge dr.dk ud på Læsø, hvor udbudstiden er 756 dage. SCANPIX arkiv

Kræfterne er ikke til at passe den store have længere. Ægtefællen er måske død. Og der efterhånden meget langt mellem busserne - og langt til dagligvarebutikkerne, der lukker på stribe i nærområdet.

Sådan er hverdagen for mange ældre i provinsen. I takt med, at de ældre kommer op i alderen, ønsker mange af dem at sælge huset og rykke til en større by. Men der kan være næsten umuligt.

For mens der er kommet gang i boligsalget i Københavnsområdet, er virkeligheden en ganske anden i en række af de kommuner, der ligger længst fra en af de større byer. Her er husene sat til salg i månedsvis, uden at der melder sig en køber, kan dr.dk i dag fortælle.

Sværere for ældre at leve uden for byerne

I de 10 kommuner, hvor husene er sværest at sælge, er udbudstiden - altså den tid, de huse, der er til salg netop nu, har været udbudt - ifølge dr.dk steget med næsten 70 procent siden 2010. Fra gennemsnitligt 331 dage til næsten 560 dage.

I den samme periode er det gået den stik modsatte vej i de kommuner, hvor det går bedst - alle kommuner i nærheden af hovedstaden.

At boligfælden klapper for de ældre i provinsen er ekstra uheldigt, fordi det i disse år bliver sværere at leve uden for byerne, når man er oppe i årene. Det siger Helle Nørgaard, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet i København, til dr.dk.

Ældre Sagen får flere henvendelser

Hun peger på, at det et er især den offentlige transport, der har betydning.

- De her steder, hvor bussen kører to gange om dagen, og hvor købmanden er for længst lukket. Hvis man er immobil, for eksempel fordi kørekortet ikke er blevet forlænget, så er man fastlåst, fortæller hun ifølge dr.dk.

Ældre Sagen oplyser, at man i organisationen får flere og flere henvendelser fra ældre, der føler sig isolerede og fastlåste i deres usælgelige hus i et yderområde.


De sværeste kommuner

 

Dr.dk har kortlagt, hvor det er sværest - og nemmest - at sælge bolig. Her er de seks kommuner med den længste gennemsnitlige udbudstid - se mere på dr.dk

 

1. Læsø - udbudstid: 756 dage

 

2. Lolland - udbudstid: 625 dage

 

3. Lemvig - udbudstid: 544 dage

 

4. Langeland - udbudstid: 555 dage

 

5. Jammerbugt og Vesthimmerlands Kommune - udbudstid begge steder: 535 dage

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.