Ægproducenter vil have mere tid til at udfase buræg
Ægproducenterne står ifølge erhvervet i en svær situation, efter at detailhandlen har valgt at droppe buræg.
Dansk Supermarked meddelte i juni, at man udfaser salget af buræg inden udgangen af 2017. Branchen havde dog gerne set lidt længere tid til at omstille produktionen.
Dansk Supermarked meddelte i juni, at man udfaser salget af buræg inden udgangen af 2017. Branchen havde dog gerne set lidt længere tid til at omstille produktionen. Foto: Sofia Busk/Polfoto


Én efter en har de store supermarkedskæder meddelt, at det snart er slut med buræg på hylderne.

Coop vil fjerne buræg fra alle kædens butikker inden 2020, og Dansk Supermarked har valgt at udfase salget inden udgangen af 2017.

I denne uge fulgte Rema 1000 trop og bebudede, at buræg senest fra midten af 2018 vil være fortid i den norskejede kæde.

Der er cirka 24 producenter af buræg herhjemme, som med beslutningen om at udfase buræg enten skal indstille eller omstille produktionen.

- Det bliver en kæmpestor udfordring for producenterne at lægge om og kunne låne penge til det.

- De har lige investeret mange penge for bare fem-seks-syv år siden, da der kom nye krav. De anlæg, de har stående, er overhovedet ikke afskrevet, siger sektorchef Jørgen Nyberg Larsen fra brancheorganisationen Danske Æg.

Frem mod 2012 investerede producenterne op mod 350 millioner kroner i forbindelse med nye EU-krav om berigede bure.

Skal driften nu endnu engang lægges om, kræver det for mange producenters vedkommende nye millionlån af bankerne.

Branchen havde derfor gerne set, at producenterne fik lidt længere tid til at omlægge produktionen.

Særligt Dansk Supermarkeds beslutning fra juni i år om at udfase buræg senest ved udgangen af næste år vækker harme.

- For ægproducenter er en tidsgrænse på et år eller mindre fuldstændigt horribelt.

- De har dyr i produktion i næsten to år. Så de høner, der skal lægge æg næste år, ligger enten i rugemaskine nu eller er ude på ejendommen som hønniker. Så dem kan man bare slå ihjel, og det, synes jeg, er dybt uetisk.

- En omlægningstid på fire-fem år, som nogle af de andre kæder har sagt, kan vi bedre leve med, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Pressechef Mads Hvitved Grand, Dansk Supermarked, kalder kritikken for "forfejlet" og "noget pjat".

- Der er ikke nogen, og særligt ikke ægproducenterne, der kan være i tvivl om, at udviklingen kun går én vej.

- De seneste tre år har vi halveret salget af buræg, og alene i år er salget faldet 35 procent i Føtex.

- Det har på alle måder stået klart i ganske mange år, at buræg er på vej ud. Kunderne er ved at udfase dem, og det sker i meget hurtigt tempo, siger Mads Hvitved Grand.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.