AE advarer: DA-reformer gør 50.000 danskere fattige

DA vil få 85.000 flere i arbejde ved at skære i kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge. Men reformudspillet vil sende mindst 50.000 personer ud i fattigdom, viser beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) frygter, at de borgerlige lader sig friste af DA’s udspil. Det afviser V.
- Jeg synes, det er meget tydeligt, at de borgerlige partier flirter med at sætte ydelserne ned, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
- Jeg synes, det er meget tydeligt, at de borgerlige partier flirter med at sætte ydelserne ned, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Foto: Keld Navntoft/arkiv/Scanpix

Mindst 50.000 personer - heraf 4.700 børn - vil blive sendt under fattigdomsgrænsen, hvis forslagene fra Dansk Arbejdsgiverforening om at sænke kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge bliver ført ud i livet, skriver Ugebrevet A4.

Det fremgår af beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget af konsekvenserne af det nylige DA-udspil ’Veje til at øge beskæftigelsen i Danmark’.

Udspillet sigter mod at øge udbuddet af arbejdskraft med 85.000 personer frem mod 2030.De midler, som DA foreslår, er blandt andet beskæring af både førtidspension og sygedagpenge for ledige med 25 procent, reduktion af ledighedsydelsen med 15 procent, beskæring af kontanthjælpen for personer over 30 år, kontanthjælpsloft og gensidig forsørgerpligt for samlevende.

"Det er voldsomt"

- Man må rose DA for at være præcise i deres forslag om at beskære overførselsindkomsterne. Men man skal bare være klar over konsekvenserne. 50.000 flere personer under fattigdomsgrænsen er voldsomt. Det er en stigning på 30 procent i gruppen af fattige, siger analysechef i AE Jonas Schytz Juul til Ugebrevet A4.

Venstre har talt varmt for et moderne kontanthjælpsloft, men uden at ville præcisere nøjagtig, hvad det går ud på. Selvom forslagene fra arbejdsgiverne ifølge næstformand Kristian Jensen peger i ’den rigtige retning’, fordi de understreger, at der er et problem med, at det ikke kan betale sig at arbejde for alle, bakker Venstre ikke op om de foreslåede reformer.

- Venstre støtter ikke DA’s forslag om at sænke ydelserne for hverken kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge, skriver han i en mail til Ugebrevet A4.

Thorning ikke rolig

Han tilføjer, at Venstre vil nå sit mål ved at sænke skatten i bunden for folk med små indkomster.

Det beroliger imidlertid ikke statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Jeg synes, det er meget tydeligt, at de borgerlige partier flirter med at sætte ydelserne ned, siger hun.

Hun frygter, at Venstre og de øvrige partier i blå blok vil lade sig inspirere af DA’s reformudspil. Hun garanterer, at kontanthjælp og førtidspension ikke bliver sat ned i en kommende regeringsperiode med hende som statsminister.

- De borgerlige har været meget tæt på at foreslå nedskæringer af forskellige ydelser. Jeg tror, der er nogen i de borgerlige partier, som har et godt øje til førtidspensionen; der er også nogle, der har peget på dagpenge. Og så er der jo kontanthjælp, som, de bliver ved med at antyde, er for høj, siger Helle Thorning-Schmidt.

V: Det er usandt

Hun synes, at det er et mærkeligt svar på, at vi nu har kæmpet os gennem krisen og er på vej ind i et opsving.

- Det første, man vil gøre, er at sætte ydelserne ned for mennesker, der har meget lidt. Nu har jeg været på tur rundt i Danmark i valgkampen og snakket med rigtig mange mennesker, der er på kontanthjælp, og de siger: ’Kan I ikke fortælle Løkke, at det ikke er luksus?’ Det har de brug for at få sagt, fortæller Helle Thorning-Schmidt.

Venstres næstformand mener, at Helle Thorning-Schmidt tegner et falsk billede af Venstres politik. I sin mail til Ugebrevet A4 skriver han:

- Socialdemokraterne påstår, at Venstre vil skære i kontanthjælp, førtidspension eller sygedagpenge. Det er decideret usandt. Vi vil indføre et moderne kontanthjælpsloft, som lægger et loft over hvor meget en kontanthjælpsmodtager samlet kan modtage i ydelser fra det offentlige. Derudover har Venstre ingen forslag om at skære i disse ydelser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.