Advokat advarer: Skats kontrol er alt for lemfældig

Skats kontrol af små og mellemstore virksomheder er alt for lemfældig, og det kan få konsekvenser.
Skats manglende kontrol af virksomheders skatteindbetalinger kan friste nogen til at snyde i troen på, at de ikke bliver opdaget.
Skats manglende kontrol af virksomheders skatteindbetalinger kan friste nogen til at snyde i troen på, at de ikke bliver opdaget. Foto: Colourbox/free

Skats kontrol af de 670.000 små og mellemstore virksomheder i Danmark er så mangelfuld, at nogle virksomhedsejere kan føle sig fristet til at snyde i skat, skriver Politiken.

Derfor advarer skatteadvokat Torben Bagge nu mod den lemfældige kontrol.

- Det, vi ser her, er, at virksomhederne i stigende grad dumper skattekontrollen, og det bør give anledning til bekymring helt ind i Skatteministeriet.

- På et eller andet tidspunkt begynder folk jo at indrette sig efter en virkelighed, hvor der ikke er nogen skattekontrol af betydning. Ligesom man fristes til at køre hurtigere på vejstrækninger, hvor man ved, at der ikke er fartkontrol, siger han til avisen.

Ifølge Skat selv har hver anden virksomhed fejl i selvangivelsen, og hver tiende snyder bevidst.

En redegørelse fra Rigsrevisionen, som blev offentliggjort i sidste uge, kalder Skats kontrolindsats for "ikke tilfredsstillende" og vurderer samtidig, at problemet har eksisteret i årevis, uden at skiftende skatteministre har gjort noget ved problemet.

Den nuværende skatteminister, Karsten Lauritzen (V), siger, at man i Skatteministeriet er i gang med en analyse af Skats kontrolarbejde.

Han mener dog, at der er mange måder at komme de forkerte indberetninger til livs, og at mere kontrol ikke nødvendigvis er den bedste løsning.

- Kan Skat for eksempel hjælpe den selvstændige landmand med et hurtigt telefonopkald og på den måde give ham et puf i den rigtige retning i stedet for en omfattende kontrol på adressen?

- Det er den afvejning, Skat skal blive bedre til, skriver han i et svar til Politiken.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.