sponsoreret indhold

Sydafrika - rejselandet der har det hele

Det afrikanske kontinents sydligste land, Sydafrika, markedsfører sig selv som ”hele verden i et land”, og der er noget om snakken i det mere end 1,2 mio. km2 store land med næsten 45 mio. indbyggere. Fra fantastisk safari i og omkring Kruger nationalparken mod nordøst til den vidunderligt beliggende millionby Cape Town i sydvest, fra smukke ørkenlandskaber i Kalahari mod vest til frodige laguner og vidunderlige badestrande mod øst. Læg hertil sublime kulinariske oplevelser med fremragende råvarer og vin af egen produktion til yderst rimelige priser, så har du det perfekte rejseland.

Når det gælder safari er Kruger nationalparken med de omkringliggende private reservater uden tvivl det mest kendte område. Her kan stort set alle Afrikas berømte store dyr ses i den uberørte afrikanske bush. De sagnomspundne Big Five – elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard – er blandt de store stjerner i området, der også rummer mange flodheste, giraffer, zebraer, geparder, hyæner, vilde hunde og et væld af smukke antiloper.

Fuglelivet er ligeledes imponerende med alt fra små farvestrålende biædere og isfugle til den gigantiske struds. I Kruger nationalparken og de omgivende reservater, der tilsammen kaldes Greater Kruger og er på størrelse med Jylland, findes der overnatningsmuligheder for enhver smag og pengepung, lige fra campingpladser for de selvkørende med eget telt til ultra luksuriøse camps og lodges.

Nord og vest for Johannesburg og hovedstaden Pretoria samt nær kysten øst for Cape Town findes en række safariområder, der også er populære, og som kan tilbyde safari uden risiko for malaria. Disse væsentligt mindre og oftest private reservater har ligeledes et fantastisk dyreliv med storvildt og fremragende overnatningsmuligheder. Nær kysten nord for Durban mod øst findes såvel offentlige som private reservater, hvor der tilbydes safari af høj kvalitet i de frodige omgivelser, mens der mod vest langs grænsen til Botswana er fine safarimuligheder i de smukke og tørre Kalahari landskaber. Mulighederne for en god safari i Sydafrika er altså mange, så udfordringen ligger kun i at prioritere. Du kan læse mere om safari i Sydafrika her.

Sydafrika er omgivet af hav på tre sider med Det Indiske Ocean mod øst og syd samt Atlanterhavet mod vest. Det giver selvfølgelig et hav af muligheder for aktiviteter og badeliv på den lange kyststrækning. Især på sydkysten mellem Cape Town og Port Elizabeth kan man komme på fremragende hvalsafari, der især i vinter- og forårsmånederne juni til oktober er i verdensklasse. I det samme område kan man desuden tage på hajsafari, hvor chancerne for at se den ikoniske store hvide haj er meget høje, og hvor der er mulighed for at springe i vandet til dem – de fleste vælger versionen, hvor man selv er i bur!

Når det gælder klassisk badeliv er strækningen fra Mozambiques grænse til området omkring Durban det mest populære, da vandet her er varmest, men der er også fremragende og uendeligt smukke badestrande f.eks. omkring Cape Town, hvis man kan leve med det kølige vand eller nøjes med stranden.

Næsten enhver tænkelig form for aktivitet kan udøves i Sydafrika, og i et utal af forskellige variationer og miljøer. Cykel- og vandreture findes i alle længder og sværhedsgrader, mens det enorme udvalg af golfbaner af meget høj kvalitet gør landet til kontinentets og et af verdens bedste golflande. Når det gælder vandaktiviteter og decideret vandsport er udvalget også imponerende, f.eks. når det gælder surfing, sejlads i bl.a. kano og kajak samt snorkling og dykning i mange forskelligartede undervandsmiljøer. Er det den mere adrenalinfremmende genre der trækker, så kan et af verdens højeste bungee jump på 216 meter fra Bloukrans Bridge i Western Cape fremhæves, og blandt de mere overraskende aktiviteter i et afrikansk land er muligheden for at stå på ski i vintermånederne i Drakensberg Mountains på grænsen til Lesotho en mulighed.

Vil man opleve Sydafrika på egen hånd, så er en kør-selv-ferie en oplagt mulighed, da priserne for billeje er absolut rimelige og vejnettet stort og af god kvalitet. Vælger man i stedet offentlig transport er muligheden for forkælelse bestemt til stede, da der er flere lange og komfortable eller deciderede luksuriøse togstrækninger, som byder på en bred vifte af aktiviteter undervejs på strækningerne.

Er man mere til storbyferie, eller vil man kombinere f.eks. en safari med et besøg i en spændende by, så er der flere muligheder. Den foretrukne storby for de fleste turister er uden tvivl Cape Town, der med sin spektakulære beliggenhed ved Atlanterhavet for foden af Taffelbjerget betegnes som en af verdens smukkest beliggende millionbyer. En tur op på Taffelbjerget, til Afrikas sydvestligste punkt Cape of Good Hope eller til Robben Island, hvor Nelson Mandela var fængslet i mange år, er blandt de mest populære udflugter, men shopping og restaurantbesøg på den skønne Victoria and Alfred Waterfront står også højt på listen.

For de vin- og madinteresserede er der masser at udforske i Cape Towns omgivelser på endagsture, men overnatning på små hyggelige hoteller giver dog en særlig kulinarisk oplevelse og forkælelse med lokale råvarer og vine.

Landets største by og dets finansielle og handelsmæssige centrum, Johannesburg, der næsten er groet sammen med hovedstaden Pretoria, har også meget at byde på. Mest kendt er måske den fattige forstad Soweto (SouthWest Township), hvor oprøret mod apartheid var særlig voldsomt. Her boede to modtagere af Nobels Fredspris, Nelson Mandela og Desmond Tutu, næsten dør om dør, og som bekendt endte Nelson Mandela med at blive Sydafrikas første demokratisk valgte præsident i 1994 efter ophøret af apartheid i 1991, mens Desmond Tutu blev udnævnt til Sydafrikas første sorte ærkebiskop i 1986. Durban på østkysten tiltrækker ligeledes mange turister, da byen både kan byde på dejlige badestrande og et varieret forlystelsesliv.

Vil man dykke ned i Sydafrikas kultur og historie er der også mange muligheder, ud over de nævnte i Cape Town og Johannesburg om landets nyere og meget turbulente historie med apartheid fra 1950 til 1991. Der er rige vidnesbyrd om den tidlige hollandske og britiske kolonitid fra 1600-tallet især i og omkring Cape Town og Pretoria, mens landets økonomisk vigtigste ressourcer, guld og diamanter, også har en spændende historie startende omkring 1900, om end med stor social slagside.

Når det gælder landets og menneskehedens helt tidlige historie er Sydafrika også et vigtigt punkt på landkortet, da nogle af de fineste fund af menneskets forfædre, der rækker hele 3 mio. år tilbage, er gjort her. Mellem disse fund og den nyere tids historie er der også mange spændende fund og historier. Det tidlige menneskes tilstedeværelse som buskmænd, der levede som jæger/samler-folk, rækker omkring 100.000 år tilbage, men eksisterer stadig blandt San-folket i den tørre og barske Kalahari-region. Disse blev i høj grad fortrængt af Bantu-stammer fra nord med kvæg, geder, får og dyrkning af korn, der i dag repræsenteres af f.eks. Zuluerne i landets østlige egne og Xhosaerne i de sydlige egne.

Sydafrika, som Nelson Mandela gav tilnavnet Regnbuerepublikken, er altså klar til at blive udforsket af alle uanset interesse og alder. I Africa Tours har vores erfarne medarbejdere gennem mange år sendt gæster til Sydafrika, og de er vendt begejstrede hjem fra såvel færdigpakkede rejser som fra skræddersyede private ferier. Vi stræber altid efter at imødegå gæsternes ønsker og behov, så de kommer til at opleve præcis det de forventer. Derfor tager vi også en indgående snak med vores kunder, inden vi sender dem afsted, så vi kan få et godt indblik i hvad der er det den rigtige rejseform og rute for netop dem.

Ovenstående indhold er sponsoreret

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.