sponsoreret indhold

Skift hvidevarerne i rimelig tid

Som regel tænker de fleste, at det er mest økonomisk at lade hvidevarerne køre, til de er helt udtjente. Det er i udgangspunktet en fornuftig tanke, men det er ikke altid det rigtige valg. Ældre hvidevarer bruger eksempelvis gennemsnitligt markant mere strøm end nye modeller, og der er også flere andre faktorer, der bør tages i betragtning. Læs med og få et par input i den forbindelse.

Undersøg forbruget på de gamle hvidevarer

De færreste har nogen særlig fornemmelse af strømforbruget for de enkelte hvidevarer, og det kan være farligt, hvis der er tale om ældre modeller. I ekstreme tilfælde kan strømregningen lyder på flere tusinde kroner ekstra, hvis der for eksempel er tale om en ældre fryser med dårlig isolering, ringe udnyttelsesgrad på kompressoren og nedbrudte gummilister ved lukningen. I handelen fås relativt billige strømmålere, der kan tilsluttes det enkelte apparat. Så har du en klar indikation af forbruget, og kan sammenligne med eventuelle nye hvidevarer.

Der vil stort set altid være betydelige besparelser at hente på elregningen, men anskaffelse af nye hvidevarer koster selvfølgelig også. Med med en præcis elmåling i hånden, kan du let regne på, hvor lang tilbagebetalingstid, der vil være på eventuel udskiftning. De største besparelser kan som regel opnås ved at udskifte de hvidevarer, der mere eller mindre kører konstant, såsom køleskabe og især frysere. Ved udskiftning af vaskemaskiner, tørretumblere og opvaskemaskiner vil besparelsen være mere moderat, mens udskiftning af eksempelvis ovnen ikke vil gøre den helt store forskel rent energimæssigt.

Flere ting kan gå galt, hvis vand er involveret

Mens hvidevarer som frysere og køleskabe normalt blot holder op med at virke, når de er udtjente, ser det lidt anderledes ud med eksempelvis vaskemaskinen eller opvaskemaskinen, hvor der også er vand involveret. Opstår der fejl og lækager, kan du risikere en mindre oversvømmelse, og ofte også følgeskader heraf.

Har du en ældre opvaskemaskine, der er begyndt at fungere dårligt, bør du altid vurdere, om reparation kan betale sig. Det koster som regel 1000 kroner for blot at få en reparatør ud, og dertil kommer så timeforbrug og eventuelle reservedele. Sammenhold dette med en ny opvaskemaskine, som både bruger mindre strøm og vand, er mere lydløs og vasker bedre rent. Det koster ikke noget for eksempel at gå ind og se udvalget på www.wupti.com eller en af de andre lavpriskæder. Her kan du vurdere prisniveauet og regne lidt på, om ikke en udskiftning bør komme på tale.

Hvis uheldet allerede er sket

Hvis den gamle opvaskemaskine har stået og pumpet litervis af vand ud på gulvet, mens du har været ude - eller måske endda på ferie - kan skaderne være ret alvorlige. Meget afhænger selvfølgelig af gulvtypen. Er du heldig at have linoleumsgulv, kan skaderne være ret begrænsede, mens et flot trægulv måske er fuldstændig ødelagt.

Alt afhængigt af din forsikring kan der være dækning for skaderne, men de skal jo under alle omstændigheder udbedres. Et ødelagt trægulv kan i mange tilfælde reddes med en simpel gulvafslibning og eventuel ny lakering eller sæbebehandling, men som regel er det bedst at få en fagmand til at vurdere det. Find pris for gulvafslibning og efterbehandling hos eksempelvis GKservice, hvis du er bosiddende i Sjællandsområdet. Indhent gerne priser fra flere leverandører, så du kan sammenligne. Men husk, at billigst ikke altid er bedst.

Ovenstående indhold er sponsoreret

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.