Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
EU's stats- og regeringschefer er i nat nået til enighed om de nye rammer for EU's klima- energipolitik, herunder en reduktion af drivhusgasser på mindst 40 pct. frem mod 2030.
Aftalen understreger nødvendigheden af en bæredygtig intensivering af fødevareproduktionen i Europa og nødvendigheden af, at hensyn til klimapolitik og forsyningssikkerhed for fødevarer vægtes lige.
- Dagens klimaaftale og EU's reduktionsmål er en stor udfordring for produktion og beskæftigelse, og set i et globalt perspektiv bidrager EU's reduktion på mindst 40 pct. desværre langt fra nok til at undgå de temperaturstigninger på mere end to grader, der er den øvre grænse for, hvad FN's klimapanel mener, man kan håndtere, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug & Fødevarer.
Klimaforandringerne er en enorm global udfordring, og derfor er det nødvendigt med global handling, hvor alle lande bidrager til at nå målet, mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.
Klodens fødevareproduktion står i forreste linje, når verden rammes af klimaforandringer. Hver gang temperaturen stiger en grad, er der risiko for et globalt produktionstab på 17 pct. Derfor er der brug for en bæredygtig intensivering af landbrugsproduktionen i en verden, hvor befolkningstallet vokser med 140.000 mennesker hver dag.
- I fremtiden kan vi ikke tage fødevaresikkerhed for givet. Klimaforandringer vil reducere udbyttet i nogle egne af verden og skabe bedre betingelser for fødevareproduktion i andre lande. Derfor er det glædeligt, at EU's statsledere nu for første gang opfordrer til en bæredygtig intensivering af Europas fødevareproduktion, så vi kan bidrage til den globale fødevareforsyning. Det er noget, vi har presset på for i et stykke tid, siger Martin Merrild
Han tilføjer, at der i aftalen desværre lægges op til en meget ulige bydefordeling mellem de europæiske medlemsstater, primært fordi metoden, som det enkelte lands bidrag til reduktion i udledningen af drivhusgasser beregnes ud fra, skal tage udgangspunkt i landets BNP og ikke tager hensyn til allerede gennemførte reduktioner og yderligere potentialer.
Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, kan kontaktes via pressekonsulent Pia Lykke, 30 58 20 89
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.