Advarsel: Tusindvis af pædagoger og sosu'er risikerer fyreseddel

Varme hænder i tusindvis kan forsvinde i landets kommuner, hvis regeringen vil tvinge kommunerne til milliardbesparelser. Det forudser LO, som advarer kraftigt mod yderligere nedskæringer.
Tusindvis af varme hænder kan forsvinde i landets kommuner, når regeringen vil tvinge kommunerne til milliardbesparelser, forudser LO.
Tusindvis af varme hænder kan forsvinde i landets kommuner, når regeringen vil tvinge kommunerne til milliardbesparelser, forudser LO. Foto: Scanpix

6.500 færre HK'ere.

8.300 færre SOSU'er.

6.700 færre pædagoger.

Regeringens planer om at tvinge kommunerne til at skære én procent af budgetterne om året allerede fra 2016 kan få store konsekvenser.

Det forudser LO, der er hovedorganisation for over én million lønmodtagere.

I en ny analyse har LO regnet sig frem til, at regeringens krav til kommunerne svarer til en årlig besparelse på 2,4 milliarder kroner.

Hvis den besparelse skal omsættes fuldt ud i personalenedskæringer, så kan det til næste år betyde farvel til enten 8.300 sosu’er, 6.700 pædagoger eller 6.500 hk’ere, viser LO's beregninger.

- Det er jo rigtigt bekymrende at høre om regeringens planer. Og vi er helt enige med Kommunernes Landsforening i, at man ikke kan lave effektiviseringer i det omfang, uden at det vil medføre nedskæringer. 2,4 milliarder er altså ikke småpenge. Det er noget, der vil kunne mærkes, siger næstformand Lizette Risgaard.

"Det sidste, der er brug for"

Det er en del af regeringsgrundlaget, at regeringen vil indføre et såkaldt 'omprioriteringsbidrag' i det kommunale udgiftsloft på 1 procent om året allerede fra næste år.

Kommunernes udgiftsloft vedrører udgifterne til kommunal service som daginstitutioner, plejehjem, borgerservice, folkeskoler og hjemmehjælp.

LO's beregninger af konsekvenserne af 'omprioriteringen' gælder kun for 2016. Hvis det fortsætter i hele regeringsperioden, vil kommunerne i 2019 have næsten 10 milliarder kroner mindre at bruge på velfærd.

- Det, vi har brug for, er, at der er en velfungerende offentlig sektor, hvor man har tryghed for, at man kan få passet sine børn ordentligt, og der er nogen, der tager sig af de syge og ældre.

- Vi har allerede hørt nok horrible historier om forholdene rundt omkring, og det sidste, der er brug for, er yderligere nedskæringer, siger Lizette Risgaard.

Claus Hjort: Selvfølgelig kan kommunerne prioritere

Kommunernes Landsforening var torsdag eftermiddag indkaldt til møde i Finansministeriet. KL's formand, Venstre-borgmester Martin Damm, betegnede på forhånd regeringens udspil som "en dummebøde" til kommunerne.

Umiddelbart skal kommunerne dog ikke regne med, at der er det store at forhandle om.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger forud for torsdagens møde til TV2, at "det er et vilkår, at det bliver sådan".

- Alle kan jo få mere ud af ressourcerne. Det må du og jeg også i vores privatøkonomi hele tiden – alle må prioritere om, hvis der ikke er råd. Selvfølgelig kan kommunerne det. Tænk på private virksomheder – der er et konstant effektiviseringskrav, siger Claus Hjort Frederiksen til TV2.

LO's næstformand opfordrer dog finansministeren til at genoverveje den politiske kurs, som regeringen har sat efter sin tiltræden

- Det er ofte sådan, at der kommer andre boller på suppen efter et valg. Men jeg vil appellere til, at det ikke bliver starten på en nedadgående spiral, hvor man prioriterer skattelettelser frem for velfærd, siger Lizette Risgaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.