Advarsel til Lottovinder: Tænk dig om før du dropper jobbet

Sociale relationer til kollegaer går tabt og skal vejes op af noget andet, hvis du som Lotto-vinder vælger arbejdet fra, mener ekspert.
Det var i denne Kvickly i Helsingør, at en 47-årig kvinde købte den gevinstgivende kupon.
Det var i denne Kvickly i Helsingør, at en 47-årig kvinde købte den gevinstgivende kupon. Mathias Bojesen/Scanpix

- Hun må ikke bare sætte i en stol.

Sådan lyder opfordringen fra professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen til den 47-årige mor til fem, der lørdag vandt 315 millioner kroner i Eurojackpot.

Kvinden blev for nylig fyret fra sit arbejde, og til Ekstra Bladet forklarer den heldige vinder nu, at hun ikke har planer om at søge nyt job.

- Det er slut med at arbejde, siger hun.

Dermed siger kvinden, der er udannet ejendomsfunktionær, også farvel til kollegaerne, og det skal tages alvorligt, mener Flemming Ibsen. Mange danskere er knyttet til deres arbejde af det kollegiale fællesskab, og hele vores arbejdskultur er bundet op på det, forklarer han.

Tænk dig om

- Man skal tænke sig om, for vi er jo nærmest mere sammen med vores kolleger, end vores ægtefælle. De sociale og kulturelle relationer, man har med kollegaerne, er utrolig vigtige og skal altså vejes op af noget andet. Det kan være frivilligt arbejde, men hun (Lotto-vinderen, red.) har flere børn og formegentlig også nogle børnebørn at besøge. Det afhænger meget af, hvem du er, men det er i hvert fald ikke særlig sundt bare at sætte sig ned i en stol, siger Flemming Ibsen.

Han forklarer, at forskningen viser, at Lotto-vindere i 60’erne typisk fremskynder pensionsalderen, mens yngre danskere typisk bliver på arbejdsmarkedet – de kører bare på arbejde i en lidt større bil og holder lidt længere ferier.

Afhænger af type job

En undersøgelse, som Danske Spil i 2010 lavede blandt lottomillionærer, viser, at kun seks procent vælger at gå ned i tid efter million-gevinsten, mens fem procent tager skridtet fuldt ud og siger jobbet op. Det afhænger også af, hvilken type arbejde, man har haft, forklarer Flemming Ibsen.

- Har du haft et hårdt skifteholdsarbejde, er du måske glad for at blive fri for det, mens ansatte i karrierestillinger eller professionsorienterede jobs som håndværkere og sygeplejersker nok brænder mere for deres fag, siger Flemming Ibsen.

Sidste år spurgte fagforeningen 3F deres ansatte, om de ville sige op, hvis de pludselig stod med den store gevinst i hånden. Fire ud af fem 3F'ere ville fortsætte med at arbejde, selvom de vandt fem millioner i Lotto, viste undersøgelsen. Og det er slet ikke så underligt, mener Flemming Ibsen.

Giver status og identitet

- Arbejdet er blevet en helt central del af vores tilværelse. Det giver status og identitet, og generelt er det blevet sådan i Danmark, at man bliver set ned på, hvis ikke man har et job, siger han.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Einar Baldursson udtalte i forbindelse med førnævnte undersøgelse, at danskerne har en så stærk arbejdsmoral, at vi slet ikke trives, når vi ikke arbejder.

- Man ville ikke se sig selv som et ordentligt menneske, hvis man ikke arbejdede, sagde han til Fagbladet 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.