Advarsel: Stop fodring af ænder og svaner - de dør af det

Du skal ikke give dit gamle brød til fugle, ænder og svaner. De kan ikke tåle det, advarer Dyrenes Beskyttelse.
Du skal ikke give ænderne dit gamle brød. 
Du skal ikke give ænderne dit gamle brød.  FOTO: Scanpix

Det kan godt være, du synes, det er mægtigt hyggeligt at tage ungerne eller hunden med op til gadekæret og fodre fuglene med dit daggamle brød.

Men brug heller brødet på en omgang mysli eller til øllebrød, for fuglene har ikke godt af at blive fodret, advarer Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Det er en fast vintertradition for mange at fodre de fugle, som lever ved Danmarks søer, gadekær og andet vand, men du risikerer faktisk at være skyld i deres død fremfor at hjælpe dem, forklarer Michael Carlsen, der er projektleder i Dyrenes Beskyttelse:

- Der er grundlæggende to grunde til, at man ikke skal fodre ænderne. Den ene grund er, at når man smider brød ud til ænderne, så forurener man søen med næringsstoffer. Og næringsstofferne virker som gødning for de alger, der lever i søen. Konsekvensen er, at solens stråler ikke kan trænge igennem vandet, og at planterne på søbunden, som er en stor del af fuglenes naturlige føde, dør.

De svage fugle taber kampen

Dit brød slår altså fuglenes rigtige mad ihjel. Men du udsætter også fuglene for stor smittefare, fortæller Michael Carlsen om den anden grund til, at du ikke skal fodre fuglene:

Den anden grund er, at fodringen udgør en betydelig sundhedsrisiko for vandfuglene, fordi der samles rigtig mange ænder ved fodringstederne. Og det øger smitterisikoen markant blandt fuglene. Samtidig smatter de rundt i en blanding af lort, mudder og foder, der også udgør en sundhedsrisiko.

Han påpeger, at i kampen for at få fat på den uddelte mad, vil der som regel opstå slåskampe, og de stærke dyr vil komme først. De andre bliver dermed endnu svagere, og deres chance for at overleve vinteren svækkes. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.