Advarsel: Pas på disse medicinkøb

Internettet er fyldt med hjemmesider, der sælger lægemidler mod intime problemer. Men den lette løsning kan være dyrt købt, lyder advarsel.
Det kan være fristende at spare et opkald til lægen og en tur på apoteket ved selv at købe lægemidler på nettet. Men der er en række ting, man som forbruger bør være opmærksom på.
Det kan være fristende at spare et opkald til lægen og en tur på apoteket ved selv at købe lægemidler på nettet. Men der er en række ting, man som forbruger bør være opmærksom på. Foto: Thomas Borberg/POLFOTO

Intime problemer som hæmorider eller kønsvorter kan for mange gøre opkaldet til lægen eller turen på apoteket til en pinlig affære.

Derfor kan det måske være fristende at kurere sig selv med lægemidler købt på nettet. Så slipper man for den pinlige samtale, og man får endda leveret løsningen direkte til døren.

Et par hurtige søgninger på nettet viser, at det uden besvær er muligt at købe en række midler mod lidelser som kønsvorter, hæmorider og impotens. Præparaterne er ofte klassificeret som kosttilskud, hvorfor de kan købes uden recept.

Men det bør man være påpasselig med. Det forklarer Sameer Kohli, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, som står for godkendelse og overvågning af medicin på det danske marked.

- Mange lægemidler mod pinlige lidelser skal man have på recept, og receptkravet er tænkt som en sikkerhed for borgerne, fordi lægen skal vurdere medicinens hensigtsmæssighed for en patient. Men når man handler på nettet, er man sin egen læge, og så bevæger man sig hurtigt ud på ukendt farvand, siger han til Newspaq.

Han henviser til, at alle patienter er forskellige, hvorfor det ikke nødvendigvis giver sig selv at udvælge den rigtige medicin og tage den rigtige dosis, ligesom der kan være et hav af andre ting, man i forhold til sin krop skal være påpasselig med.

Også hos Lægeforeningen får det online medicinsalg alarmklokkerne til at ringe. Her advarer formanden for foreningens lægemiddeludvalg, Michael Dupont, om, at den lette online-løsning kan være dyrt købt.

- Hvis man eksempelvis har blod i afføringen og tror, at det er hæmorider, og man så behandler sig selv i et års tid med midler købt over nettet, så kan man komme det år for sent i behandling, hvis det viser sig at være noget andet og mere alvorligt, siger han til Newspaq.

Derudover kan det som forbruger være svært at lure, hvad man reelt køber, når man handler online, forklarer Sameer Kohli.

- Der er hjemmesider, hvor man ikke kan være sikker på, om det, man får, er den ægte vare, eller om det er forfalsket. Og det kan virkelig være farligt. Dels hvis det, man køber, ikke virker, og dels hvis der er noget i, som er decideret farligt. Internationalt set ved vi, at der er et marked for forfalsket medicin, siger han.

En anden faldgrube ved selv at klikke medicinen hjem er, at du er på egen hånd, hvis skaden skulle ske.

- Hvis du ringer til din læge og får skrevet noget ud uden at blive undersøgt, og det så viste sig at være noget mere ondartet, så falder fars hammer på lægen. Men ved selv at købe det på nettet, falder den kun tilbage på forbrugeren selv, siger Michael Dupont.

Når man køber lægemidler fra danske apoteker eller andre godkendte forhandlere herhjemme, er man automatisk dækket af en erstatningsordning for lægemiddelskader. Køber man derimod lægemidler i udlandet, hvor de mange hjemmesider opererer fra, kan man ikke umiddelbart regne med erstatning.

I Danmark er det tilladt at bestille lægemidler fra andre EU- eller EØS-lande. Internetbestilling fra andre lande er ulovlig.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.