Advarsel: Livsfarlig lattergas til salg på nettet

Læge advarer mod lattergas, der er blevet en dille blandt festglade unge.
Patroner som denne kan købes på nettet - men man bør holde sig fra dem.
Patroner som denne kan købes på nettet - men man bør holde sig fra dem. Scanpix

'Bestil din lattergas til Val Thorens. Brug rabatkoden 'stiv-på-ski' og spar 10 procent. Så bliver busturen også lidt sjovere.'

Sådan lyder ordene på hjemmesiden lolgas.dk, der sælger lattergas i små patroner til partylystne unge mennesker.

Lattergas er nemlig blevet populært i festmiljøet, og selv om læger advarer om, at gassen kan være livsfarlig, kan den købes mange steder. Det viser en optælling fra Radio24syv.

Ekstrem stor efterspørgsel

Lattergassen sælges i små patroner, hvis indhold suges ned i lungerne og giver en rus på 20-30 sekunder. Patronerne er egentlig beregnet til brug som drivgas i flødeskumsifoner og indeholder ren gas.

- Jeg har oplevet en ekstrem stor efterspørgsel på det. Men det er først inden for de seneste måneder, det er blevet meget populært, så avancen er endnu ikke vildt stor. Men omsætningen er stigende, siger Thor Slotsdal, der står bag lolgas.dk, til Radio24syv.

Til samme radiostation forklarer Mikkel Herold Madsen, læge på Herlev Hospitals anæstesiologiske afdeling, at lattergas virker hæmmende på vejrtrækningen. Der er derfor en reel, dog lille, risiko for at dø af iltmangel, når man inhalerer lattergas i meget høje koncentrationer.

Han siger også, at det i yderste konsekvens kan give hjerneskader, hvis man bruger lattergas som et rusmiddel.

Kostede ung mand livet

Gassen bruges også som smertelindrende middel på hospitaler og hos tandlægen. Men her er den blandet med 50 procent ilt og benyttes under kontrollerede forhold.

Leder hos Stofrådgivningen i København Trine Ry vurderer overfor Radio24syv, at der er mange unge, der har stiftet bekendtskab med gas-rusen. Hun oplyser, at lattergas tilbage i 2008 kostede en ung mand livet.

Radio24syv har registreret tre danske hjemmesider, der sælger gassen til festbrug, og på Facebook findes også flere grupper og sider, der reklamerer med salg af forskellige typer gaspatroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.