Advarsel: Kløften mellem rige og fattige i Danmark vokser

Ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at formuerne i stigende grad koncentreres hos de rigeste danskere.
- Når uligheden vokser, går det ud over vores fællesskabsfølelse, siger analysechef i AE-rådet, Jonas Juul, til DR Nyheder. 
- Når uligheden vokser, går det ud over vores fællesskabsfølelse, siger analysechef i AE-rådet, Jonas Juul, til DR Nyheder.  Foto: Scanpix arkiv

Vi har hørt historien før. De rigeste danskere bliver rigere og de fattigste bliver fattigere.

Nu viser en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), at formuerne i stigende grad koncentreres hos de rigeste danskere.

Det skriver dr.dk.

Det er nyt, at man måler uligheden på formuer. Tidligere har analyser taget udgangspunkt i indtægter, men nye metoder fra Danmarks Statistik har gjort sammenligningen af formuer mulig, skriver dr.dk.

Og her er billedet klart, forklarer analysechef i AE-rådet, Jonas Juul, til DR Nyheder. 

- De rigeste 10 procent af befolkningen sidder på en stadigt større del af den samlede nettoformue i Danmark. Fraregnet pensionsopsparinger, så råder de over to tredjedele af den samlede formue. For bare 10 år siden ejede de kun halvdelen.

Sammenhængskraften truet

Ifølge AE-rådet er udviklingen bekymrende, fordi den kan være med til at ødelægge sammenhængskraften i Danmark.  

- Når uligheden vokser, går det ud over vores fællesskabsfølelse, og desuden hæmmer det den sociale mobilitet. Hvis man bliver født ind i en lav-indkomstfamilie med en måske løs tilknytning til arbejdsmarkedet, bliver det sværere at rykke op i indkomsthierarkiet og bryde den negative sociale arv. Springet er ganske enkelt blevet større, siger Jonas Juul til DR Nyheder.

Ifølge rapporten har ene procent af danskere med de største formuer i gennemsnit 14,6 mio. kr. pr. person. Resten af befolkningen ligger i gennemsnit på 631.000 kr., skriver dr.dk. 

 

    

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.