Advarsel: Influenza hærger stadig Danmark

Mange har ringet til lægevagten i påsken med influenza-lignende symptomer. Se de gode råd til at undgå smitte.
Mange har ligget i sengen de senere uger som følge af influenza.
Mange har ligget i sengen de senere uger som følge af influenza. Foto: Colourbox/free

Ømhed i muskler og led, hovedpine og feber mellem 38 og 40 grader. De fleste danskere har på et tidspunkt prøvet at være influenzaramt og være dømt til sengen i typisk tre til fem dage.

Og sæsonen er ikke ovre for i år, advarer overlæge Thea Kølsen Fischer fra Statens Serum Institut, der overvåger sygdommen sammen med landets læger.

- Vi er i gang med de sidste krampetrækninger, men vi får stadig influenza-positive prøver ind. Samtidig har mange ringet til lægevagten i påsken med influenza-lignende symptomer. Folk tror ikke, at det er influenza, fordi sæsonen er ved at ebbe ud, men det er der altså stadig risiko for, siger hun til Ritzau Fokus.

Op mod 130 har været indlagt

Årets influenza-sæson er startet senere end normalt og har ikke udviklet sig til en egentlig epidemi.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at mellem 125 og 130 danskere i år var været indlagt på hospitalets intensivafdeling som følge af virusinfektionen.

Størstedelen af dem, der havner på intensivafdelingerne som følge af influenza, har en anden underliggende sygdom, der disponerer for et alvorligt forløb.

Thea Kølsen Fischer opfordrer til, at man trækker dynen godt op over ørerne og sygemelder sig hos chefen, hvis man mærker hovedpine, muskelspændinger og mister appetitten.

- Man skal ikke tage heltekappen på og møde op på arbejde for enhver pris, hvis man har høj feber og hovedpine. Bliv i stedet hjemme og drik en masse væske, siger Thea Kølsen Fischer.

Vigtigt: Vask hænder

Vil man undgå smitte er det bedste råd at vaske hænder jævnligt, når man har været ude i det offentlige rum og for eksempel kørt i bus eller været på biblioteket.

For hænderne er den helt store smittekilde. Samtidig har årets influenzavaccine vist sig at have lavere beskyttelse end forventet. Det skyldes, at det influenzavirus A H3N2, der er hyppigt i år, har muteret og ændret sit arvemateriale.

Så selvom man er vaccineret, er man altså ikke 100 procent sikret mod den tilbagevendende virussygdom.

Alligevel er der godt nyt til dem, der har ladet sig vaccinere. For hyppigheden af H3N2 er aftagende og i stedet kommer der mere af to andre influenzavira, H1N1 og influenza B. Og influenzavaccinen ser ud til at beskytte rigtigt godt mod begge disse typer.

Nej til vaccine nu

Sundhedsstyrelsen har endnu ingen tal for, hvor mange danskere der har lagt arm til en influenzavaccination i år.

Agnethe Vale Nielsen, læge i Sundhedsstyrelsen, oplyser, at særligt danskere med bestemte kroniske sygdomme, svær overvægt eller som er over 65 år har gavn af vaccinen.

- Vi er dog så langt henne på influenzasæsonen, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler, at man på nuværende tidspunkt får vaccinen, selvom man er i risikogruppen, siger hun.

Fakta om influenza

 

Hvad er influenza?


Influenza er en sygdom, der skyldes smitte med influenzavirus. Virussen er særdeles smitsom og smitter via små dråber fra hoste, nys og lignende.

Sygdommen bliver spredt, hvis du indånder viruspartikler eller får dem på hænderne og derefter rører ved øjne, næse eller mund. Influenza smitter også ved direkte kontakt som håndtryk, kys og lignende.

 

Symptomer på influenza:


Influenza viser sig ved pludselig feber (over 38°C), muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen og i nogle tilfælde opkastning og diarré. Sygdommen varer typisk i 2-7 dage.

 

Risikoen for at få influenza:

 

En almindelig influenzaepidemi varer 4-6 uger i vintermånederne fra december til marts. 1 ud af 5 personer får typisk influenza - og hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.