Advarsel: Gammel medicin kan gøre dig mere syg

Tjekker du ikke holdbarhedsdatoen på din medicin, kan du risikere, at den har mistet virkningen - eller at den kan gøre dig mere syg.
Opbevarer du medicin for varmt, fugtigt, lyst eller koldt, kan du risikere, at medicinen bliver virkningsløs eller skadelig.
Opbevarer du medicin for varmt, fugtigt, lyst eller koldt, kan du risikere, at medicinen bliver virkningsløs eller skadelig. Colourbox

Det er ikke kun mælk og brød, du skal tjekke holdbarhedsdatoen på for at undgå en muggen madpakke eller mavepine.

Næste gang, du skal tage din medicin, skal du også vende pillepakken om og tjekke, om den har overskredet holdbarhedsdatoen.

- Gammel medicin kan være virkningsløst eller have ændret sig kemisk, så det virker på en anden måde eller er skadeligt, siger Rikke Lundal Nielsen, farmaceut i Apotekerforeningen, til Ritzau Fokus.

Hvis du bruger din medicin, selvom den er for gammel, kan du altså risikere at gøre skaden værre.

- Hvis man eksempelvis bruger øjendråber med bakterier i, kan man give sig selv øjenbetændelse. Og for gamle cremer kan blive til bakteriefyldte blandinger af tynd væske med klumper i, der kan give infektioner i huden, siger Birthe Moesgaard, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsens overvågning af virksomheder & kvalitet, til Ritzau Fokus.

Hvor lang tid holder din medicin?

- Tabletter og stikpiller holder som udgangspunkt to til fem år, også når pakningen er åbnet.

- Væsker, der skal sprøjtes ind i muskler eller blodårer samt skyllevæsker kan holde sig mellem 24 timer og 14 dage, alt afhængig af, om medicinen er tilsat konservering.

- Øjendråber og øredråber kan holde sig mellem en uge og en måned, men kan afhængige af det specifikke præparat.

- Øjensalver og andre sterile salver kan som udgangspunkt holde sig op til to måneder, hvis de er tilsat konserveringsmidler.

- Næsedråber uden konservering kan holde sig i to uger, mens næsedråber med konservering kan holde op til tre måneder.

- Penicillin-mikstur kan holde sig 10-14 dage, mens en insulinpen kan holde sig 4 uger.

Kilde: Apoteket - Se listen - klik her

UDVID

Men selv hvis du ved, hvor lang tid din medicin kan holde sig, skal du være opmærksom.

For selvom apoteket følger retningslinjerne, kan du risikere at få udleveret medicin, der ikke er fuldstændig frisk men har en lavere holdbarhed, end du måske er vant til.

Det meste medicin kan holde sig mellem to og fem år, men nogle pakker, bøtter og tuber med medicin har en væsentligt kortere levetid.

- Det er rigtig vigtigt for lægemidlets holdbarhed, at man opbevarer det, som det står skrevet. Det kan have en stor betydning for medicinens virkning, hvis man for eksempel opbevarer det for varmt, siger Rikke Lundal Nielsen.

En pakke medicin kan blive gammel før tid, hvis den bliver udsat for varme, fugt, lys eller bliver forurenet af bakterier og svampe ved for eksempel at lade en steril medicin ligge åben. Du kan dog ikke bare lægge medicinen i køleskabet og tro dig sikker - visse slags medicin bliver nemlig ødelagt af kulden.

Rikke Lundal Nielsen råder også til at nærlæse på pakken, om holdbarheden ændres, når først pakningen er åben. Det gælder specielt for øjendråber, miksturer, cremer og salver.

Begynder medicinen at lugte eller skifte farve, er det også tegn på, at medicinen kan være for gammel - også selvom holdbarhedsdatoen siger noget andet.

Skal du af med gammel medicin, skal du aflevere det på apoteket, så de kan destruere det korrekt. Rikke Lundal Nielsen påpeger, at medicin er farligt affald, og at hvis du smider det ud i din egen skraldepose, kan det forurene miljøet eller havne i forkerte hænder.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.