Advarsel fra byrødder i Randers: "Hold snitterne fra Vibeke Manniche"

Da Vibeke Manniches Lægeservice Aps blev brugt som lægekonsulent i Randers Kommune, nåede firmaet i 12 ud af 29 sager frem til en anden vurdering end regionens lægekonsulenter.
Som lægekonsulent i Randers tilsidesatte Vibeke Manniche den ene speciallægeerklæring efter den anden, lyder det fra byrådspolitiker Jens Lauersen fra Beboerlisten. 
Som lægekonsulent i Randers tilsidesatte Vibeke Manniche den ene speciallægeerklæring efter den anden, lyder det fra byrådspolitiker Jens Lauersen fra Beboerlisten.  Privatfoto.

Lær af vores erfaringer og drop samarbejdet med den omstridte lægekonsulent Vibeke Manniche. Sådan lyder opfordringen til de seks kommuner, der har købt konsulentydelser af hendes virksomhed Lægeservice Aps i perioden 2015-2016.

Opfordringen kommer fra Jens Laursen, der er medlem af Randers byråd for Beboerlisten og formand for transportgruppen i 3F Randers.

- Tænkt på jeres borgere og ikke jeres penge. Hold snitterne fra Vibeke Manniche, siger han til Avisen.dk.

I Randers blev Vibeke Manniche kritiseret for at vurdere syge borgere mere raske, end deres læger mener de er. Efter kritikken valgte Vibeke Manniche selv at opsige samarbejdet i 2014.

Men de kommuner, der stadig samarbejder med Vibeke Manniche, bør have et ekstra øje på de vurderinger, der kommer fra Lægeservice, lyder det også fra medlem af Randers Byråd og tidligere socialdemokratisk borgmester Henning Jensen Nyhuus.

- Hvis hun arbejder videre på samme måde, så håber jeg da også, at de kommuner, der bruger hende, har kigget på, om hendes vurderinger er gode nok, siger han til Avisen.dk.

En af de seks kommuner, der har brugt Vibeke Manniches Lægeservice inden for de seneste år, er Holstebro. Men her har de for nylig opsagt samarbejdet.

- Vi synes ikke, at Lægeservice er den rette samarbejdspartner for os, siger arbejdsmarkedschef Søren Landkildehus til Avisen.dk.

Vurderede forskelligt i 12 ud ad 29 sager

Efter kritikken besluttede byrådet i Randers, at Vibeke Manniches lægeskøn skulle kigges efter i sømmene. Kommunen satte derfor i slutningen af 2014 sit revisionsfirma BDO til at lave en stikprøvekontrol og få regionens lægekonsulenter til at lave et lægeskøn på baggrund af de samme oplysninger, som Lægeservice havde haft til rådighed.

I 12 ud af de 29 sager nåede regionens lægekonsulenter frem til en anden konklusion end Lægeservice. Og ifølge Kasper Fuhr, der er medlem af byrådet for Velfærdslisten, var borgeren i alle 12 tilfælde mere rask i vurderingen fra Lægeservice end i vurderingen fra regionens lægekonsulent.

- Man kan være bekymret for, at kommunen har købt lægefaglige skøn, som de kan bruge til at smække kassen i over for borgeren, siger han til Avisen.dk.

Men det er ikke utænkeligt, at to forskellige lægekonsulenter kan komme frem til to forskellige vurderinger, forklarer sekretariatschef i Randers Kommune, Katrine Axél.

- Læger er jo også bare mennesker, så de vurdere ikke altid den samme situation fuldstændig ens, siger hun.

Eksempelvis kom en af regionens lægekonsulenter frem til en anden konklusion i undersøgelsen, end en anden af regionens lægekonsulenter var kommet frem til, da sagen blev behandlet i rehabiliteringsteamet, forklarer hun.

Om det anderledes lægeskøn ville have betydet, at borgerne havde fået en anderledes behandling, er de to heller ikke enige om. Kasper Fuhr beskylder Randers Kommune for at manipulere med BDO's undersøgelse af Vibeke Manniche. Læs kommunens svar her.

Sådan bruger kommunerne Lægeservice

Mariagerfjord Kommune

Konsulentbistand og sundhedsfaglig rådgivning i sager om sygedagpenge, kontanthjælp, revalidering, ledighedsydelsessager som ikke har været behandlet i Rehabiliteringsteamet, førtidspensionssager ud fra gammel pensionslov, førtidspensionssager som ikke har været behandlet i Rehabiliteringsteamet

Vejle Kommune

Lægeskøn i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp

Halsnæs Kommune

Lægeskøn og lægeattest i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp

Egedal Kommune

Enkelte speciallægeerklæringer i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp. Jobcentret bruger ikke Lægeservice, men regionens lægekonsulent, til lægeskøn. Det gør til gengæld kommunens handicapteam.

Faxe Kommune

Vurdering i forbindelse med tildeling af hjælpemidler

 

Randers Kommune

Vibeke Manniche opsagde selv samarbejdet efter kritik af hendes lægeskøn i Randers Amtsavis

Svendborg Kommune

Kommunen opsagde samarbejdet efter kritik af Vibeke Manniches lægeskøn i Svendborg Netavis

Kerteminde Kommune

Kommunen opsagde samarbejde med Vibeke Manniche

Frederikssund Kommune

Vibeke Manniche var ansat som lægekonsulent i Frederikssund Kommune, samtidig med at kommunen købte lægekonsulentydelser af hendes virksomhed Lægeservice Aps. Vibeke Manniche er ikke længere ansat, og kommunen bruger ikke længere Lægeservice.

Holstebro Kommune

Brugte i maj og juni 2016 Lægeservice til lægeskøn i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp. Men samarbejdet er ophørt.

 

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.