Advarsel: Drop den billige smartphone

Du risikerer at købe katten i sækken, hvis du vælger en alt for billig smartphone, advarer mobilekspert.
Samsungs nyeste smartphone Galaxy S6 Edge har en skærme, der går rundt om telefonens kant.
Samsungs nyeste smartphone Galaxy S6 Edge har en skærme, der går rundt om telefonens kant. Foto: /free

Du bør som udgangspunkt altid gå efter en dyr model, når du skal have en ny smartphone.

Sådan lyder anbefalingen fra redaktør på MereMobil.dk, John G. Pedersen.

- Mit råd er groft sagt at købe så dyrt som muligt, hvis du gerne vil have en telefon, som er fremtidssikret, siger John G. Pedersen.

Ved at vælge en dyr løsning er man som regel garanteret den nyeste teknologi.

Smartphones har som regel kun en levetid på to år, før de begynder at blive langsomme og besværlige. Køber du en billig smartphone, svarer det til at købe en lidt ældre, brugt bil, mener han.

- Den ser måske ny ud, men den vil formentlig være fyldt med gammel teknologi, som gør, at den hurtigt vil føles gammeldags, siger John G. Pedersen.

Teknologigiganten Apple har i de senere år haft tradition for at sælge gamle modeller til en nedsat pris, og i Danmark sælger flere teleudbydere i dag iPhone-modeller, som bliver markedsført som nye, men hvor teknologien kan have op til flere år på bagen.

Men selvom man altså bør gå efter ny teknologi, behøver man ikke ligefrem ligge vågen i spænding over den nyeste iPhone-model, som Apple med stor sandsynlighed lancerer i efteråret.

- Er du fan af Apple og deres produkter, så vil den måske være værd at vente på. Men for alle andre vil det i sidste ende bare være en smartphone ligesom dem, vi kender i forvejen, siger John G. Pedersen.

Ifølge teleanalytiker og direktør i Netplan, Torben Rune, er der især to ting, som kan få os til at købe de seneste modeller fra Apple, Samsung og Microsoft: Hastighed og batterilevetid.

- Vi har vænnet os til at kunne afvikle apps forholdsvis gnidningsfrit og uden særlig ventetid, og den udvikling vil fortsætte, forudser Torben Rune, som også mener, at batterilevetiden kan have betydning for, hvilken smartphone vi vælger.

En tredje ting, som kan blive en efterspurgt funktion i de kommende år, er den såkaldte NFC-læser.

Apple lancerede sidste år deres første telefon med en indbygget NFC-læser, som gør det muligt at bruge telefonen som kreditkort i butikker.

Indtil videre har Apple kun gjort teknologien, som de kalder Apple Pay, tilgængelig i USA og senest Storbritannien, men Torben Rune forventer, at tjenesten også vil nå til Danmark inden længe, hvor den vil skal konkurrere med teknologier som MobilePay.

Derfor bør man overveje at købe en telefon med NFC-læser, hvis man vil være ordentlig klædt på til fremtiden.

- Mobilbetaling er i den grad kommet for at blive, og i Danmark er vi allerede blevet ret flittige til at bruge det, siger Torben Rune, som selv betaler med sin mobil i det lokale supermarked.

Fakta:

Knap 8 ud af ti danskere med internetadgang ejer i dag en smartphone, viser en ny undersøgelse fra emarketer.com, og knap halvdelen af dem, 47 procent, foretrækker Apples telefoner frem for eksempelvis Samsung og Sony.

Kilde: Marketer

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.