Advarsel: Disse fem madvarer er livsfarlige for kæledyr

Du synes måske selv, det smager godt, men visse madvarer kan forgifte din hund eller kat.
Pas på med, hvad du fodrer din hund med, det kan være farligt for den.
Pas på med, hvad du fodrer din hund med, det kan være farligt for den. FOTO: Scanpix

Du har netop spist en (næsten) hel plade chokolade og er helt fyldt op. Der er et stykke tilbage, og du er fristet til at give det til hunden, så det er ude af verden.

Men det skal du ikke gøre. Det og andre madvarer kan være farlige for dit kæledyr, skriver kk.no.

- En hund kan nemt spise både kød og vegetarisk mad, for de vil instinktivt spise det, de bliver budt. Katter derimod er mere påholdende og vil undgå meget af det, der er farligt, siger dyrlæge Kristin Hagen Johansen.

Men selvom en kat ofte selv regulerer maden, skal du som ejer være opmærksom på, hvad den spiser. Og det skal du naturligvis også ved din hund, forklarer dyrlægen.

Druer og rosiner

En af de ting der kan være meget farlig for dit kæledyr, er vindruer og rosiner, siger dyrlægen.

De indeholder nemlig et giftstof, der kan føre til nyresvigt.

Du skal derfor ikke give dit dyr rester fra din frugtskål eller lade en håndfuld rosiner ligge på gulvet, hvis du har tabt dem. Faren er selvfølgelig afhængig af, hvor meget dit kæledyr spiser.

Men der skal ikke meget til, siger dyrlægen:

- En stor drue beregnes til at veje cirka otte gram, i mens en lille er på cirka fire gram. Hunde kan tåle op til fem små druer eller fem rosiner per kilo kropsvægt. En lille hund kan derfor nemt få for meget.

Chokolade

Vi mennesker elsker chokolade, men det indeholder theobromin, som er meget giftigt for hunde og katte.

- Mørk chokolade er værst, fordi det indeholder mere theobromin, men mælkechokolade kan også gøre skade. Et stykke mælkechokolade på 100 gram kan for eksempel give en let forgiftning hos en hund på seks kilo, men være dødelig for en hund på to kilo, siger dyrlæge Kristin Hagen Johansen.

Bagværk og løg

Du tænker måske ikke over, at et stykke af dine hjemmebagte boller kan skade din hund, men det kan det.

Har du brugt meget gær i dejen eller tabt noget gær på gulvet under bagningen, skal du ikke lade din hund eller kat spise det, råder dyrlægen.

Det kan nemlig omdannes til alkohol i dyrets mave og give en forgiftning. Du risikerer også at forgifte dit kæledyr, hvis du giver det rå eller kogt løg.

Det går nemlig ind og nedbryder dyrets røde blodlegemer, forklarer dyrlægen:

- Løg kan forårsage diarre, hjerteproblemer og jernmangel hos både hunde og katte. En hund på ti kilo tåler maksimalt 50 gram løg, altså et løg på størrelse med et lille æble.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.