Advarsel: Denne elcykel skal du holde dig fra

Ny elcykel er så effektiv, at den sender dig ud på kørebanen i morgentrafikken. Ekspert advarer mod dem.
Elcykler er nu blvet så hurtige, at de klassificeres som en knallert 45.
Elcykler er nu blvet så hurtige, at de klassificeres som en knallert 45. Foto: SARA GALBIATI/POLFOTO

I den senere tid har man kunnet læse, at elcyklister er overrepræsenteret i ulykkesstatistikker. Ifølge vejdirektoratet er risikoen for uheld fire gange så stor, hvis man cykler med hjælpemotor.

Den statistik kan vise sig at blive endnu mere kedelig, for udviklingen går nemlig ikke i retning af mere sikkerhed men derimod hurtigere elcykler.

Den nyeste type elcykel kaldes en Speed Pedelec, og det navn kan man tage ganske bogstaveligt.

- På en elcykel skal motoren slå fra, når man rammer 25 kilometer i timen. Speed Pedelec-cykler slår først fra, når man er oppe på 45 kilometer i timen, siger Pernille Ehlers, der er specialkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, til Ritzau Fokus.

Når et køretøj kommer op over 30 kilometer i timen, kan det ikke længere klassificeres som en lille knallert, hvilket andre elcykler klassificeres som. Så skal den registreres som en knallert 45, og her gælder regler for både nummerplade og styrthjelm, samt at man skal ud på vejen til bilerne, når man "cykler" på den.

Indtil videre er det beskedne 30 Speed Pedelec-cykler, der er indregistreret i Danmark, men ifølge Søren Madsen fra Trafik- og Byggestyrelsen er der reelt flere. Det er nemlig op til køberen at registrere Speed Pedelec-cyklen som en knallert 45.

Gør man ikke det, bliver man kun snuppet, hvis politiet kan spotte, at man kører på en Speed Pedelec-cykel. Det kan blive meget svært for dem, for den ligner til forveksling en almindelig elcykel.

Det er nok de færreste, der har lyst til at dele vejbane med lastbiler, busser og personbiler i morgentrafikken, men det skal man altså, for på cykelstien er man til stor fare for de andre cyklister.

- Jo hurtigere du kører, jo hårdere rammer du andre cyklister eller asfalten. I forvejen synes jeg, at en elcykel kører ret hurtigt, siger Pernille Ehlers, der gerne vil advarer mod Pedelec-cyklerne.

Endvidere siger hun, at Pedelec-cyklerne udgør en stor fare, fordi de forvirrer de øvrige trafikanter, fordi de ligner en normal elcykel, men kan køre 20 kilometer hurtigere i timen.

Det skal du vide om Speed Pedelec-cyklerne
  • En Speed Pedelec-cykel vurderes forskelligt fra land til land i EU. I Danmark regnes det for at være en knallert 45.
  • Trafikforseelser på en Speed Pedelec takseres derfor som en knallert 45, hvilket betyder, at bøden er højere end ved forseelser på en cykel og en elcykel.
  • Det betyder, at du kan få en bøde på 2000 kroner, og et klip i kørekortet, hvis du cykler over for rødt.
  • Du skal også have en forsikring, køre med styrthjelm og have en hvid nummerplade på.

Kilder: Politiet & Vejdirektoratet

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.