Advarer patienter: Stop med at overvåge sygeplejersker og læger

Billeder eller videooptagelser af læger under en patients indlæggelse skaber mistillid, mener forening.
Læger og sygeplejersker er i stadig stigende omfang i fare for at blive overvåget af patienterne, der filmer og optager uden tilladelse.
Læger og sygeplejersker er i stadig stigende omfang i fare for at blive overvåget af patienterne, der filmer og optager uden tilladelse. Foto: Colourbox/free

En patient optager i smug, hvad lægen siger under et møde. Overvågningsudstyr puttes ned i den for tidligt fødte babys kuvøse. Billeder taget af indlagte patienter lægges på sociale medier med jordemødre eller sygeplejersker ufrivilligt i baggrunden.

Læger, organisationer og eksperter advarer i Jyllands-Posten om, at patienter i stigende grad overvåger personalet på landets sygehuse ved for eksempel at tage billeder eller lave lyd- eller videooptagelser under indlæggelsen.

Overvågningen foregår ofte i smug og skal for eksempel dokumentere forhold, som patienten finder urimelige, skriver avisen.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der op mod ti klagesager om året, hvor skjulte optagelser fra patienter eller pårørende indgår, og som de nu bruger aktivt i klagesagen mod eksempelvis en læge eller en sygeplejerske.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, forventer, at omfanget af patienternes overvågning vil stige, og han advarer om, at det kan skabe mistillid mellem læge og patient.

- Det kan være en rigtig god idé, at patienter efter aftale med lægen optager vanskelige samtaler for senere at kunne huske budskabet. Men det kan føles grænseoverskridende at opdage, at man er blevet filmet eller optaget i smug, siger han til Jyllands-Posten.

Organisationen Danske Patienter fraråder de skjulte optagelser, mens næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg påpeger, at den skjulte overvågning kan være et symptom på afmægtige patienter i et presset sundhedsvæsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.