Adr! Rådne og harske omega-3-piller giver fiskebøvser

Har du også hørt historierne om, at fiskeoliekapsler kan indeholde harsknet, dvs. rådden fiskeolie? Få lægens råd til at gå uden om den fordærvede olie.
Fiskeolie kan være en ret så væmmelig ting at sluge, hvis olien er harsk.
Fiskeolie kan være en ret så væmmelig ting at sluge, hvis olien er harsk. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, Ude & Hjemme, Aller Media

Det er rigtigt sundt og nødvendigt for kroppen, at vi får nok omega-3-fedtsyrer, og da de færreste spiser nok fisk til at få, det de har brug for, så vælger mange af os at tage det i kapselform. Men olien heri kan desværre godt være rådden.

Umiddelbart, når du står med kapslen i hånden, kan du ikke lugte, om olien er fordærvet, men hvis du slår nogle ækle fiskebøvser efterfølgende, så er olien sikkert ikke helt frisk. Lægen Jerk Langer forklarer, hvorfor olien lugter, og hvordan du undgår den harske olie fremover.

Et slag i hovedet kan gøre dig psykisk syg. Se hvorfor på Udeoghjemme.dk

- Fiskeoliepræparater indeholder omega-3-fedtsyrer, som er ustabile og skrøbelige, så de let ilter og bliver harske. Altså rådner, om man vil. Harsk fiskeolie lugter og smager virkelig grimt. Men lukket inde i en tyk gelatinekapsel er det næsten umuligt at afsløre harsk olie, forklarer han.

Vejen uden om dårlig olie

Olien kan være harsk allerede, når du køber den, men det kan også forekomme, fordi du selv opbevarer den forkert. Jerk Langer har følgende råd til, hvordan du undgår harske kapsler med fiskeolie:

  • Opbevar fiskeolie i samme mørke skab som din olivenolie og andre madolier.
  • Udsæt ikke kapslerne for direkte sollys eller overdreven varme.
  • Smag på olien i en kapsel, hver gang du køber en ny æske. Skær forsigtigt kapslen over, og undgå at sprøjte olie på tøjet, for den plet er svær at få fjernet igen. Fiskeolien skal have en mild smag, der umiskendelig er fisk, men ikke smager grimt.
  • Overskrid aldrig holdbarhedsdatoen på pakningen. Men vær opmærksom på, at holdbarhedsdatoen ikke giver garanti for, at fiskeolien er i orden.
  • Flydende fiskeolie er nemmere at afsløre som harsk, fordi du direkte drikker den. Men vær opmærksom på, at tilsatte smagsstoffer såsom lakrids kan maskere den harsknede smag.
  • Får du ofte ubehageligt smagende opstød efter indtagelse af en kapsel, kan det være tegn på, at olien er harsknet.
  • Køb fiskeoliepræparater fra anerkendte producenter i respektable butikker. Der bør være lidt vitamin E i præparatet, da dette vitamin beskytter mod harskning.

Derfor bør du ikke drikke vand med citronskiver i: Se den ulækre grund på Udeoghjemme.dk

Se også:Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.