Ad! Undgå uldsmag i påskelammet

Det gode påskelam skal nydes i påskedagen, men hvordan undgår du uldsmagen i det ellers så kødfulde lam?
Lam skal der på bordet, når vi samles til påske. Sådan mener mange.
Lam skal der på bordet, når vi samles til påske. Sådan mener mange. Foto: SCANPIX arkiv

Af Eilen Anthoniussen, Mad & Bolig, Aller Media

En vigtig del af påsken er den store påskemiddag, og hos mange af os er lammet æresgæsten ved påskebordet. Men selvom danskere spiser mere lammekød nu end før, hersker der stadig en skepsis, for vi vil jo gerne undgå uldsmag på tallerkenen.

- Lam smager kun af uld, hvis det ikke er helt friskt. For at undgå smagen af uld, skal man sørge for at få fat i et spædlam, der er under fire måneder gammelt, når det bliver slagtet. Hvis du er usikker på kødet i frysedisken, så gå til en slagter, der kan fortælle dig mere om kødet, råder Camilla Biesbjerg, madskribent på MAD!

Lav en forret med rejer til påskemiddagen – få 7 lækre opskrifter på madogbolig.dk.

Jo federe, jo mere smag

Det er forskelligt fra land til land, hvor gamle lammene er, når de bliver slagtede. Jo ældre et lam bliver, jo federe bliver det, og det er netop i fedtet, at uldsmagen sidder.

- Smagen af uld – som mange mennesker ikke bryder sig om – sidder i fedtet, og derfor er magre, spædlam mere milde i smagen. Det samme gælder for de enkelte udskæringer. Jo federe udskæringer, desto mere smag er der i. Køb altid kun lam, hvor du kan læse alderen på lammene ved slagtning. Andre steder i verden får lammene ofte lov til at blive op til 12-14 måneder gamle, inden slagtning, siger Camilla Biesbjerg.

Trænger du til en forandring i hjemmet? Se 10 rustikke spisestuer på madogbolig.dk

Lam på nye måder

I påsken spiser vi for det meste helstegt lammekølle- eller krone. Men i virkeligheden skal man ikke undervurdere de andre stykker af lammet. Her får du tre tips til at anvende lammets forskellige udskæringer på en lækker og velsmagende måde:

Gryderetter: Erstat det traditionelle svine- og oksekød med kød fra lammets hals, bryst eller bov, når du laver en gryderet, og nyd den kraftige smag af lam.  

Rullepølse: Lammebrystet er velegnet til pålægsfremstilling som rullepølse eller rullesteg. Fyld kødet med lækre urter som salvie eller rosmarin, som nedtoner den fede fornemmelse i kødet, og du får et fantastisk lækkert pålæg.

Grill: Smid ikke indmaden væk. Du kan nemlig få en super lækker ret med de ellers ret kedelige nyrer og lever ved at marinere dem i lækre krydderurter og give dem en tur på grillen. Server dem med en kold kartoffelsalat, og du har det perfekte forårsmåltid.

Lav dine egne lækre påskeæg med nougatcrunch – få opskriften på madogbolig.dk

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.