Aalborg Kommune slår fast: Kontanthjælpsmodtagere skal IKKE straffes for vennehjælp

Aalborg Kommune vil ikke trække i boligstøtte, hvis man får hjælp fra venner eller samarbejder tæt om børnene efter skilsmisse.
Skilte forældre skal kunne skiftes til at hente børn eller spise sammen uden at bekymre sig om at blive trukket i sociale ydelser. Det mener Per Clausen er muligt, efter juristerne i Aalborg Kommune er kommet med en tolkning af reglerne om samliv. 
Skilte forældre skal kunne skiftes til at hente børn eller spise sammen uden at bekymre sig om at blive trukket i sociale ydelser. Det mener Per Clausen er muligt, efter juristerne i Aalborg Kommune er kommet med en tolkning af reglerne om samliv.  Foto: ARKIV/Mads Jensen/Scanpix

Aalborg Kommune vil ikke trække i sociale ydelser, hvis man får hjælp af venner eller spiser sammen med eks-partneren for at samarbejde om fælles børn.

Det er ellers muligt for kommunerne at trække i boligstøtten til modtagere af kontanthjælp, integrationsydelse eller uddannelseshjælp, hvis modtageren får for meget praktisk hjælp.

Men i Aalborg har kommunen nu meldt ud, at med mindre man har fælles adresse og selv siger, man er samlevende, så bliver man set som enlig og får ydelse efter det.

- Det her er Aalborg Kommunes bedste bud på, hvordan vi skal tolke den lovgivning, der findes. Vi mener, vi er på fuldstændig sikker juridisk grund med det. Hermed ikke sagt, at man ikke godt kan tolke det anderledes. Men det er vores udgangspunkt, og det er jeg godt tilfreds med, siger Per Clausen, der er byrådsmedlem for Enhedslisten i Aalborg.

Udmeldingen kommer, efter Avisen.dk rejste sagen om de nye regler for modtagere af kontanthjælp, integrationsydelse og uddannelseshjælp.

De betyder, at samlevende har ret til op til 2.000 kroner mindre i boligstøtte end enlige. Samtidig er det en del af loven, at man skal følge de stramme regler om samliv, som er kendt fra børnetilskud til enlige.

Kritik for uklar lovgivning 

Her har reglerne i årevis givet problemer, fordi man kan blive set som samlevende med en person, selvom man ikke har hverken fælles adresse, sex eller fælles økonomi. Men kommunen kan vurdere, at man har samme fordele praktisk og økonomisk som samlevende.

Det har fået Mødrehjælpen til at kritisere lovgivningen for at være for uklar. Blandt andet har organisationen set et eksempel på nogle, der spiste aftensmad sammen en gang om ugen og blev set som samlevende.

Per Clausen har derfor stillet spørgsmål til forvaltningen i Aalborg om, hvordan reglerne vil blive brugt, når det inden 1. oktober skal slås fast, om alle på kontanthjælp, integrationsydelse eller uddannelseshjælp er enlige eller samlevende.

Svaret er blevet, at det som udgangspunkt vil være sådan i Aalborg, at hvis der er to voksne på adressen, og ydelsesmodtageren selv erklærer, at der er samliv, så går man ud fra det. Ellers er man som udgangspunkt enlig. 

- Vi har hele tiden haft det udgangspunkt i Aalborg Kommune, at vi tror det er rigtigt, hvad borgeren fortæller os. Så kan det være, der kommer henvendelser, og så undersøger vi det selvfølgelig. Men ellers vil vi sige, at vi tager udgangspunkt i, at medmindre man får større pengebeløb i gave, så er det indenfor rammen, siger han.

EL: Andre kommuner bør melde ud 

Han mener, det er godt og positivt, at man derfor kan modtage alt muligt andet end penge uden problemer.

Per Clausen mener, at man skal drøfte politisk i Aalborg, hvordan kommunen kan støtte de tiltag til hjælp, der er fra boligselskaber og andre i civilsamfundet.

- Det giver mulighed for at hjælpe mennesker, der bliver ramt af de her overgreb fra kontanthjælpsloft og integrationsydelse, uden at de straffes yderligere. Det betyder også, at de råd man giver skilte forældre om, at de skal opretholde et tæt og godt forhold af hensyn til børnene, kan lade sig gøre. Det synes jeg er godt.

Per Clausen opfordrer andre kommuner til at tage op, hvordan de administrerer lovgivningen om samliv. Enhedslisten vil diskutere det og håndteringen af de øvrige reformer på et seminar i weekenden.

Kontanthjælpsloftet
  • 1.  oktober i år rammes omkring 30.000 kontanthjælpsmodtagere af kontanthjælpsloftet
  • 49.000 har hen over sommeren fået brev om, at de mister ydelsen helt eller delvist, hvis de ikke finder 113 timers arbejde inden oktober.
  • Derudover kom 21.000 på integrationsydelse 1. juli.
  • Med det nye kontanthjælpsloft vil en mor, der bor alene med sine to børn, have 2.900 kroner mindre til rådighed hver måned.
  • En familie med tre børn på integrationsydelse vil have ca. 13.558 kr/md efter skat.
  • BL – Danmarks Almene Boliger har vurderet, at antallet af udsættelser vil stige, fordi flere ikke kan betale huslejen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.