Åh nej: Din sommerrejse kan blive meget dyrere

Den stærke dollar kan betyde en dyrere sommerferie for mange danske turister. Det er nemlig ikke kun i USA, at priserne stiger.
Danske turister kan forvente at få mindre for pengene end tidligere, hvis sommerrejsen eksempelvis går til Egypten. Arkivfoto.
Danske turister kan forvente at få mindre for pengene end tidligere, hvis sommerrejsen eksempelvis går til Egypten. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Hvis du rejser til Egypten eller USA i sommerferien, skal du regne med at hæve feriebudgettet betydeligt.

Den stærke amerikanske dollar gør nemlig sommerferien dyrere for danskerne. Det er især i Egypten, USA, De Forenede Arabiske Emirater og Thailand, at danskerne kan forvente at bruge flere penge på ferien i tidligere.

- Den stigende dollarkurs har selvfølgelig betydning for danske turister i USA, men også for de, der vælger at feriere i eksempelvis Egypten og Emiraterne. Her er valutakurserne nemlig fastlåst til den amerikanske dollar, og dermed er Egypten og Emiraterne også blevet dyrere feriedestinationer for danskerne, siger Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord, i en pressemeddelelse.

En stor gruppe danske turister vil dermed opleve at få mindre for pengene, når de går på restaurant eller shopper på ferien. I Egypten og Emiraterne er det eksempelvis blevet 26 procent dyrere at være dansk turist sammenlignet med sidste år. De høje priser har dog ikke afskrækket danskerne fra de populære destinationer.

- Det er klart, at når kurserne går op, så bliver en del af rejsens pris også større. Vi har mærket en lille afmatning i antallet af bestilte rejser til destinationerne, men slet ikke så drastisk, som man kunne tro. Det skyldes nok, at folk planlægger ferien langt frem i tiden, og så gør det ikke så meget, om den salat, de køber, koster 36 kroner eller 44 kroner, siger Steen Albrechtsen, pressechef hos Albatros Travel, til Ritzau Fokus.

- I stedet holder folk nok lidt igen med shopping, når priserne er blevet dyrere. Da dollarkursen var lav, slæbte danskerne ting med hjem fra USA. Når dollarkursen er høj, tager de af sted alligevel, men de køber bare ikke så meget med hjem, tilføjer han.

Hvis de danske turister i stedet rejser til Sverige eller Norge, kan de se frem til at få mere for pengene. Her er det nemlig blevet fire procent billigere at være turist sammenlignet med sidste år.

- Sverige har det seneste år været ramt af deflation - altså fald i forbrugspriserne - mens Norge har været ramt af faldende oliepriser. Begge prisfald har medført svækkede konjunkturudsigter og rentenedsættelser i landene, og det viser sig også i en svækkelse af valutakurserne, siger Jens Nyholm.

Fakta: Så meget dyrere bliver sommerferien.

- Egypten: 3626 kroner

- Emiraterne: 3612 kroner

- USA: 3178 kroner

- Thailand: 2758 kroner

- Schweiz: 2212 kroner

- England: 1610 kroner

- Sydafrika: 1610 kroner

- Canada: 1246 kroner

- Tunesien: 1106 kroner

- Mexico: 840 kroner

- Island: 756 kroner

- Tyrkiet: 546 kroner

Kilde: Spar Nord Bank

Beregningen er baseret på et dagligt forbrug på 1000 kroner i 14 dage. Den lokale prisudvikling er modregnet kursudviklingen for at give det mest præcise billede.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.