Åbn lågen, når opvaskemaskinen er færdig - kan redde dine glas

Oplever du også, at dine pæne glas med tiden bliver mælkehvide og grimme at se på - det kaldes glaspest, og der er kun én måde at undgå det på.
Bliv klogere på, hvad du skal gøre, hvis dine glas er ramt af glaspest.
Bliv klogere på, hvad du skal gøre, hvis dine glas er ramt af glaspest. Scanpix.

På et smukt dækket bord med flotte tallerkener og pænt bestik, ser det lidt sjusket ud med glas, der ser beskidte ud, selvom de ikke er det. Glaspest ødelægger dine glas, og du kan ikke gøre meget ved det, skriver Søndagsavisen.

Er dine glas ramt af glaspest, vil du som regel ikke kunne undgå at se det. De ser matte og trætte ud.

Det er gerne glas af ældre dato, som rammes, fortæller Bolius' rengøringsekspert, Fru Grøn.

- Typisk er det ældre glas, som er mest udsat, når det kommer til glaspest. Nyere glas er støbt af en anden type glasmasse, som typisk bedre kan holde til de høje temperaturer i opvaskemaskinen.

Hun forklarer, at det er kiselsyre, som stammer fra selve glasmassen, der er skyld i problemet. Det udskilles, når temperaturen i opvaskemaskinen bliver over 60-65 grader, og vil du nedsætte risikoen for glaspest, skal du vaske på programmer, som ikke bliver så varme.

Du skal samtidig være opmærksom på, at fugten inde i opvaskemaskinen heller ikke er sund kost for dine glas. Det er derfor en god idé at åbne op for lågen, så snart maskinen er færdig.

De kan ikke reddes

Fru Grøn fortæller, at det eneste helt sikre trick mod glaspest er, at du vasker dine glas op i hånden. 

Er dine glas først ramt af glaspest, kan du ikke gøre meget ved det. De er ødelagte for altid, og du kan lige så godt smide dem ud. Men husk først at tjekke, om de rent faktisk er angrebet af glaspest og ikke bare kalk.

Kalk kan nemlig også sætte sig på glas og give en mat overflade, men det er nemt at tjekke, om dine glas er ramt af det ene eller det andet:

- Tør glasset over med en klud vædet i klar eddike og lad det tørre igen. Bliver glasset klart er det fordi eddiken har opløst kalken. Hvis det fortsat er mat, er glasset desværre ikke til at redde, siger Fru Grøn.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.