Administration 

David Trads: Nå, lidt ret har Lykketoft jo

Det er jo ikke helt forkert, hvad Lykketoft siger i sin udskældte tale, mener David Trads.

David Trads er journalist og forfatter.

Af David Trads

Der er en amerikansk talemåde, jeg holder meget af – ’what happens in Vegas, stays in Vegas’ - altså, hvad der end sker af dumheder under et besøg i spille- og drukbulen Las Vegas, ja, så snakker man ikke mere om det, når man vender tilbage til hverdagen.

Mon ikke Mogens Lykketoft, den socialdemokratiske grand old man, ville ønske, at der fandtes en dansk pendant – for eksempel ’hvad der sker under en privat fødselsdagsfest i Samtaleværelset på Christiansborg, ja, det snakker man ikke om efterfølgende’?

SELVFØLGELIG BURDE TALENS INDHOLD aldrig være sluppet ud til offentligheden, men når nu hovedpersonen selv efterfølgende valgte at rundsende den til de 50 gæster, så kunne han næsten ligeså godt have bedt Politikens lysavis på Rådhuspladsen om at bringe den.

Lykketofts nu herostratisk berømte, om end korte tale – på blot 331 ord – har fået jorden til at ryste under manden, som er blevet skældt huden fuld for især disse to sekvenser fra velkomstordene:

Først om de politiske modstandere: Venstre-regeringen stemples som ’den mest fladpandet populistiske’; med ’dybt usympatiske personer på nøgleposter’; og med ’den lille svindler’ som statsminister.

Dernæst om de politiske venner: ’Den forrige regering var så talent- og profilløs,’ at den er ansvarlig for, at ’den lille svindler’, altså statsminister Lars Løkke Rasmussen, nu har magten og styrer landet.

Lykketoft udtrykker i dag ærgrelse over, at talen blev lækket, men vi har endnu til gode at høre ham undskylde de, mildest talt, skarpe udsagn. Han har heller ikke forsvaret dem. Mon ikke der er grund til at tro, at han faktisk mener, hvad han sagde. Vi ved det ikke.

MEN DET ER JO HELLER IKKE HELT FORKERT, hvad han siger – og da jeg jo hverken er folkevalgt eller formand for FN’s Generalforsamling og derfor ikke behøver være diplomatisk, kan jeg jo temmelig udiplomatisk forsøge at gennemgå påstandene en for en:

#1 – ’Den mest fladpandet populistiske regering’

Lykketoft tilføjer, at det er i hans levetid. Da han er født i 1946, taler vi om mange regeringer, men jeg gætter på, at han blandt de ’mest fladpandede’ nøjes med at tænke på de borgerlige statsministre som Poul Hartling, Poul Schlüter og Anders Fogh Rasmussen.

Er Løkkes regering så mere ’fladpandet’ og ’populistisk’ end de andre?

Det er ikke helt enkelt at svare på. Efter min mening var Hartling og Schlüter udmærkede regeringschefer. Fogh, derimod, var ofte både ’fladpandet’ (tænk på Irak-krig og håndtering af Muhammed-krisen) og ’populistisk’ (tænk på stædigt fravær af svære reformer).

Løkke-regeringen haler imidlertid hurtigt ind på Fogh-regeringen – med en ’fladpandet’ og ’populistisk’ håndtering af især ’smykkeloven’, men også med mærkværdige besparelser på ulandsbistand og klimaindsats.

Konklusion: Fortsætter Løkke kursen fra sine første måneder, så kan han måske indhente Fogh som den ’mest fladpandede’ – for nu at bruge Lykketofts ord.

#2 – ’Dybt usympatiske personer på nøgleposter’

Tja, hvem mon Lykketoft tænker på? Jeg tror, at det – ud over Løkke selv – især må være erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, udlændingeminister Inger Støjberg og forsvarsminister Peter Christensen. Løkke vender jeg tilbage til, men her er de andre:

Troels Lund Poulsen var som bekendt skatteminister, da Helle Thorning-Schmidts private skattepapirer blev lækket. Var det usympatisk? Jo, hvis man er sikker på, at han stod bag lækagen, men det er der som bekendt ingen fældende beviser for.

Inger Støjberg er ikke anklaget for at have gjort noget ulovligt, men hendes politiske ytringer kan man sagtens finde usympatiske. Er hun væsentlig forskellig i sine ytringer end eksempelvis hendes (engang) socialdemokratiske forgænger, Karen Jespersen? Næh.

Peter Christensen var igen og igen den terrier, ja, den blodhund, som Venstre sendte i kødet på Socialdemokratiet op til valget i 2015. Gik han til den? Ja, det gjorde han! Over stregen? Sommetider! Værre end andre politikere i samme rolle? Egentligt ikke?

Konklusion: Som sådan er Venstre-regeringens ministre næppe mere ’usympatiske’ end så mange andre regeringers. Ingen nævnt, ingen glemt.

#3 – ’Den lille svindler’

Her taler Lykketoft selvsagt om Løkke – og, selv om det lyder råt, ja, så er ’en lille svindler’ egentligt ikke så slemt. Han kalder ham trods alt ikke for ’en stor svindler.’ Det handler naturligvis om den stribe af bilags-skandaler, der klæber til statsministeren:

Eksempelvis de mange førsteklasses-flyrejser til Sydkorea i ulandenes og klimaets tjeneste, da Løkke var formand for GGGI – eller indkøbene af underbukser, jakkesæt, skjorter med meget mere for Venstres penge.

Var det nok til at kalde Løkke for ’en lille svindler’? Ikke i juridisk forstand, selvsagt, for Løkke er aldrig formelt blevet sigtet, tiltalt eller dømt for svindel. I en politisk kontekst, derimod, ja, der må jeg indrømme, at jeg har hørt masser af selv Venstre-folk kalde Løkke værre ting.

Konklusion: Inden for det frisprog, som den politiske debat normalt har, bør det egentligt ikke forarge så voldsomt, at Lykketoft stemplede Løkke som ’svindler’. Lidt ret har han jo.

#4 – ’Den forrige regering var talent- og profilløs’

Her bliver der af indlysende årsager tale om en ren subjektiv politisk bedømmelse. Men: Det er vel hævet over enhver diskussion, at den oprindelige S-SF-R-regering, som eksisterede frem til SF’s exit i februar 2014, faktisk var ret ’talentløs’.

Det var amatøragtigt at forhandle så længe i Det Sorte Tårn: mærkværdigt at opgive betalingsringen; stjernedumt at koble dagpengestramninger med lettelser af selskabsskatten; uforståeligt at opgive barsel til mænd; ubegribeligt at sælge dele af DONG til Goldman Sachs.

De knap to år, der fulgte, da først SF var ude, gik det imidlertid ret godt i min optik. Thorning-Schmidt fik styr på regeringen, på økonomien, på jobskabelsen, på udenrigspolitikken – og hun var blot et sølle mandat fra at beholde magten, og, ja, Socialdemokratiet blev igen størst.

Konklusion: Det er ikke helt fair at kalde Thorning-Schmidts regering for ’talent- og profilløs’ – for den leverede faktisk varen, hvis man måler den over hele dens knap fire år.

Overordnet konklusion:

Lidt ret, det havde Lykketoft jo.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner