94-årig SS'er dømt for medvirken til drab på 300.000

En 94-årig SS'er, Bogholderen fra Auschwitz, er dømt til fire års fængsel for medvirken til drab på kz-fanger.
Oskar Gröning, der er kendt som Bogholderen fra Auschwitz, er blevet dømt for sin medvirken til 300.000 drab.
Oskar Gröning, der er kendt som Bogholderen fra Auschwitz, er blevet dømt for sin medvirken til 300.000 drab. Foto: Scanpix

Ved en Auschwitz-retssag i den tyske by Lüneburg har en domstol idømt den tidligere SS'er Oskar Gröning fire års fængsel.

Den i dag 94-årige har medvirket til drabet på 300.000 mennesker i den berygtede kz-lejr Auschwitz-Birkenau, afgjorde domstolen.

Gröning er kendt som Bogholderen fra Auschwitz, og retssagen mod ham ventes at blive den sidste mod en nazist i Tyskland.

Hans opgave var at tælle og beslaglægge fangernes penge og værdigenstande, når de ankom til Auschwitz. Langt de fleste af fangerne blev sendt direkte ind i kz-lejrens gaskamre.

Værdierne sørgede han for blev sendt tilbage til SS' hovedkvarter i Berlin.

Gröning meldte sig i 1942 frivilligt til Waffen-SS og sendt til den tyske dødslejr i Polen. Han var da 21 år og efter sin egen forklaring en meget overbevist nazist.

Han har aldrig nægtet sin rolle i forbindelse med jødeudryddelsen og forklarede under retssagen i Lüneburg, at han accepterer et moralsk ansvar for sine handlinger.

Han har ikke personligt dræbt nogle af fangerne i Auschwitz.

Konkret var han tiltalt for sin handlinger mellem maj og juli 1944, hvor 137 tog ankom med cirka 425.000 jøder fra Ungarn. Mindst 300.000 af dem blev sendt direkte ind i gaskamrene.

Gröning var tydeligvis kun et lille hjul i et stort udryddelsesmaskineri, og derfor har det været usikkert, om han kunne gøres medskyldig for drabet på seks millioner jøder under Anden Verdenskrig.

En domstol i Frankfurt har tidligere afvist at føre en sag mod Gröning med henvisning til, at der ikke var en direkte sammenhæng med hans virke i Auschwitz og de massedrab, der foregik.

/ritzau/dpa

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.