92-årige Svend tvunget til at tisse efter et skema

Et plejehjem i Maribo indførte restriktioner for, hvornår en 92-årig beboer måtte gå på toilet.
- Der var sat en stor seddel op henne på køleskabslågen med de tidspunkter, jeg måtte, siger 92-årige Svend Larsen.
- Der var sat en stor seddel op henne på køleskabslågen med de tidspunkter, jeg måtte, siger 92-årige Svend Larsen. Foto: Scanpix arkiv

En halv time, og nogle gange endnu mere.

Så lang tid risikerer 92-årige Svend Larsen at sidde på toilettet og vente, før han kan få hjælp af plejepersonale.

Det siger han til TV2, som har været på besøg på plejecentret Margretecentret i Maribo, hvor Svend Larsen bor.

Forholdene på plejecentret betyder, at personalet har indført restriktioner i forhold til, hvornår og hvor mange gange beboerne kunne gå på toilettet, fortæller den ældre beboer, som sidder i kørestol efter to hjerneblødninger.

- Der var sat en stor seddel op henne på køleskabslågen med de tidspunkter, jeg måtte. Så nogle gange, når jeg alligevel var på vej på toilettet, kunne det lyde: ”Hvor skal du hen, Svend?” Og når jeg så svarede, at jeg skal på toilettet, fik jeg at vide: ”Det er ikke din tid nu, det er ikke før klokken det og det!,” siger Svend Olsen til TV2 og fortsætter:

- Der sagde jeg: jeg vil være mig selv! Jeg skal ikke være sådan en marionetdukke!

TV2 har forsøgt at få en kommentar fra borgmester i Lolland Kommune, socialdemokraten Holger Schou Rasmussen, men han ønsker ikke at kommentere på problematikken og henviser til, der er tale om enkeltsager.

"Værdighedsmilliard" på vej

Men det er ikke kun på plejecentret Margretecentret, forholdene er pressede. Derfor har Regeringen, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har netop tildelt landets kommuner en såkaldt ”værdighedsmilliard” gennem finansloven.

Både KL og Alzheimerforeningen har dog allerede kritiseret værdighedsmilliarden, fordi de mener, pengene slet ikke rækker til at række op på forholdene, skriver TV2.

Se indslaget med 92-årige Svend Larsen på tv2.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.