8 ting, du aldrig skal spise om aftenen

At spise om aftenen er helt generelt en rigtig dårlig ide, fordi det både kan give søvnproblemer og vægtproblemer. Men det kan også skabe andre problemer. Se her, hvad du skal undgå, og hvorfor.
Chokolade er - desværre - på listen over madvarer, du ikke bør spise om aftenen.
Chokolade er - desværre - på listen over madvarer, du ikke bør spise om aftenen. Scanpix / modelfoto

Det kan være hyggeligt at kaste sig over en skål popcorn eller en lille mad i løbet af aftenen, men selvom det kan føles godt, når man spiser det, er det sjældent en god ide.

Dét, du spiser sent om aftenen, når du nemlig ikke at forbrænde, fordi du typisk går i seng kort efter, og derfor er der større risiko for at tage på, når du spiser om aftenen. Dertil kan det også give en urolig nattesøvn, hvis maven er for fuld.

Sådan spiser du dig til et yngre ansigt: Se de gode råd på Q.dk

Som om det ikke var nok, så er der nu kommet et nyt problem til. To, faktisk. Det ene kender de fleste som sure opstød eller halsbrand, og det kan være nok så ubehagelige. Men der findes faktisk en anden form for opstød, som kaldes ’Tavs reflux’. Den lægger man sjældent mærke til, men symptomerne, som er hæshed, kronisk hoste og synkeproblemer.

I USA angiver øre-næse-halsspecialist Jamie Koufman, at omkring halvdelen af alle amerikanere lider af tavs reflux.

Jamie Koufmans råd er at lade være med at spise for meget for sent. Faktisk skal du ikke spise aftensmad senere end 3 timer før, du lægger dig i seng, og også hyggesnacken om aftenen er det bedst at lægge på hylden.

Kan du alligevel ikke holde dig helt fra køleskabet, så er der 8 ting, du som minimum bør styre udenom, fortæller Jamie Koufman videre til websitet Prevention.com.

Alkohol: Alkohol gør ikke bare dig og din krop afslappet, den gør også alle de små ventiler, som holder mavesyren nede i maven mere afslappede, hvilket betyder at alkohol før sengetid næsten helt sikkert giver tavs reflux.

Sodavand: Syren i sodavand påvirker også den mange ventiler samtidig med at bruset i sodavandet øger trykket i mavesækken. En dårlig kombination.

Fed mad: Både is, kager og junkfood får kroppen til at slappe af. Også de funktioner, der holder mavesyren nede.

Fup og fakta: Hvilke kostråd gælder? Læs mere på Q.dk

Chokolade: Chokolade er rig på fedt samt indeholder både koffein og stoffet theobromin som har mange af de samme egenskaber som koffein. 

Ost: Ost har også et højt fedtindhold og giver dermed højere risiko for reflux. Men der er forskel på oste. Hårde oste som parmesan og emmentaler giver mindre risiko end de blødere ostetyper som f.eks mozzarella og feta.

Nødder: Igen er det fedtindholdet i nødderne, der er et problem, selvom der i nødder er tale om ’det gode fedt’. For når det kommer til tavs reflux er fedt fedt. De værste nødder er cashews, valnødder, macadamia nødder og peanuts.

Citrusfrugter: Generelt er der meget syre i citrusfrugter, som også kan sætte gang i mavesyren. Værst er appelsinjuice og æblejuice.

Kaffe: Kaffe er i sig selv syre-holdigt, men dertil genererer koffeinen ekstra meget mavesyre.

Hvad gør du så, hvis du bare MÅ snacke efter kl. 20? Rådet fra eksperten lyder, at du skal gå efter bananer, fedtfattige morgenmadsprodukter med fedtfattig mælk på, samt kamillethe. God fornøjelse - og sov godt.

8 husråd – vejen til en mindre mave: Læs dem på Q.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.