8 lindrende råd til den ømme hals

Har du ondt i halsen, kan du forsøge at dulme smerterne med disse råd.
Har du ondt i halsen, kan du forsøge at dulme smerterne med disse råd.
Har du ondt i halsen, kan du forsøge at dulme smerterne med disse råd. Colourbox.

Her i vinterhalvåret oplever rigtig mange mennesker pludselig at vågne op om morgenen med en øm hals. Og så ved man godt, hvad der venter en.

Nemlig en omgang forkølelse, halsbetændelse eller måske en influenza – og altså en del dage i sengen.

Uanset årsagen har man virkelig brug for at lindre halsen hurtigst muligt. Læge Jeffrey Linder fra Brigham and Women’s Hospital i Boston giver her de bedste og mest simple råd mod den ømme hals.

1. Gurgle med saltvand

Flere studier har vist, at det kan mindske hævelsen i halsen og løsne slim, hvis man gurgler i varmt saltvand. Opløs en halv teske med salt i en kop vand. Er miksturen udrikkelig for dig, så bland lidt honning i – og husk at spytte det ud efter at have gurglet, skriver Health.com.

Sådan snupper du forkølelsen i opløbet. Se hvordan på Femina.dk

2. Bolsjer

At sutte på bolsjer kan stimulere spytproduktionen og dermed holde halsen fugtig. Mange typer bolsjer, der skulle virke mod den ømme hals, er dog ikke bedre end almindelige bolsjer, siger Jeffrey Linder. Vælg fx varianter med mentol eller eukalyptus for at få en kølende og lindrende effekt.

3. Hostesaft

Selvom du ikke hoster – endnu – kan lidt hostesaft virke lindrende og beskytte halsen en smule. Ligesom bolsjer og andre midler giver de simpelthen en midlertidig smertelindring.

4. Væsker

’At holde sig hydreret er meget vigtigt – især når du er syg, og din hals er irriteret eller betændt. Du skal drikke så meget væske, så din urin er lysegul eller helt klar. Det holder dine slimhinder fugtige og kan dermed bedre bekæmpe bakterier og irriterende allergener, og det gør din krop i bedre stand til at kæmpe mod andre forkølelsessymptomer,’ forklarer Jeffrey Linder.

Drik gerne masser af vand, men det kan også være noget sødt som juice eller salt som en kop kyllingebouillon.

5. Te

En varm kop te kan lindre på den ømme hals, og hvis du drikker sort, grøn eller hvid te får du samtidig et skud antioxidanter, der styrker immunforsvaret og bekæmper infektioner.

Tilsæt gerne en teskefuld honning, som har antibakterielle egenskaber.

6. Skumfiduser

Der er ikke klare beviser på, det virker, men planteslim fra marshmellow-planten, der herhjemme kendes som Læge-stokrose skulle virke godt mod den ømme hals. Da du formentlig ikke har den stående i baghaven, kan du få fat i det i helsekostforretninger.

Herudover skulle de skumfiduser, vi kender i dag, lindre pga. gelatinen i de bløde fiduser.

’Hvis din hals er virkelig øm, og det gør ondt at sluge mad, så kan jeg godt se, hvordan de bløde og søde skumfiduser kan give lindring,’ lyder det fra lægen.

Få 6 gode tips til at komme af med influenzaen på Femina.dk.

7. Hvil dig

Det er ikke den hurtigste løsning, men vil du kurere din ømme hals, er det bedste, du kan gøre, at hvile dig.

’Størstedelen af de ømme halse skyldes forkølelsesvira, og vi ved, der er meget lidt, vi kan gøre for at kurere det, når vi først har fået det. Så at sørge for, at kroppen er veludhvilet, kan hjælpe med at kurere virus, så du hurtigere får det bedre,’ siger Jeffrey Linder.

8. Antibiotika

I mange af tilfældene, hvor halsen er øm, skyldes det en bakterieinfektion, der kræver behandling med antibiotika. Så her gælder det om hurtigt at få fat på lægen og få en recept. Efter få dage vil man have det bedre.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.