Der er i bogstaveligste forstand lort i dansk svinekød.
I denne uge er 51 danskere blevet konstateret syge af tarmbakterien salmonella U292 i det hidtil største udbrud af fødevarebårne sygdomme. Dermed er i alt 739 danskere blevet syge af bakterien, der kommer ud i kødet, når der går hul på tarmene under slagtningen.
Det viser nye tal, der først bliver offentliggjort på mandag men som Avisen.dk er kommet i besiddelse af.
Da kun hver tiende salmonella-offer går til lægen med diarre og maveonde, mener eksperter, at mindst 7.000 danskere har været i sengen på grund af salmonella-varianten.
Fødevaremyndighederne er nu næsten sikre på, at det er dansk kød, der er skyld i udbruddet. Der er nemlig kun seks mennesker uden for Danmarks grænser, der er blevet syge af bakterien, og det er alle folk, der har været på ferie.
Fødevareinstitutet har lavet en liste på 15 danske slagterier og kødforarbejdningsvirksomheder, som det mistænker for at være kilde til udbruddet.
Bakterien er også blevet fundet i ti danske svinestalde.
- Så hovedhypotesen er stadig, at det er et dansk svinekødsprodukt, der er skyld i udbruddet. Det peger alt på, siger Anne Wikstrand fra Fødevareinstuttet.