56-årige Anita ramt af SU-regel: Du bor jo hjemme hos mor

Den 56-årige studerende Anita Lillevang skal betale SU tilbage, fordi hun har samme adresse som sin mor.
- Det kommer totalt bag på mig, siger 56-årige Anita Lillevang. 
- Det kommer totalt bag på mig, siger 56-årige Anita Lillevang.  Foto: Privat

Anita Lillevang på 56 år føler sig helt og aldeles fanget i systemet.

For hvorfor skal hun sættes ned på hjemmeboende SU-ydelse og æde en regning på 13.000 kroner, bare fordi hun har samme folkeregisteradresse som sin 81-årige mor på folkepension?

- Det kommer totalt bag på mig, at jeg som 56-årig bliver betragtet som hjemmeboende. Det er ikke rimeligt og helt i skoven, at en 81-årig på folkepension skal spæde til og påtage sig at forsørge mig, siger Anita Lillevang til Avisen.dk.

Anita Lillevang studerer natur- og kulturformidling og bor i sin brors villa i Allerød sammen med sin mor. 

Op på hesten efter fyring

Hun begyndte på den treårige professionsbachelor, efter hun blev fyret fra sit journalist-job og røg ud i ledighed. Uden udsigt til at finde et arbejde igen, besluttede hun at starte forfra og indskrive sig på en ny uddannelse.

Det passede med, at hun var flyttet fra Jylland til Nordsjælland for at være tæt på sin leukæmi-ramte søn, der gik til behandling på Rigshospitalet i København.

På Maisevej i Allerød flyttede hun i familiekollektiv i broderens villa. Men efter et års studietid sprang bomben: Et brev fra SU-kontoret fortalte hende, at hun nu kunne betragtes som hjemmeboende og derfor skulle sættes ned på den markant lavere hjemmeboende-ydelse.

Derudover fik Anita Lillevang at vide, at hun skulle betale 13.018 SU-kroner tilbage, som Styrelsen for Videregående Uddannelser mente, hun altså havde fået uberettiget.

- Jeg skreg af grin og tænkte, der var sket en fejl, og jeg skriver til Ankestyrelsen, at de må have misforstået noget - jeg bor hos min bror, og det gør vores mor også, siger Anita Lillevang.

Prøver igen

Hun ankede afgørelsen til Ankenævnet for Statens Uddannelsesstøtteordninger 24. november sidste år.

En en god måneds tid senere - 2. januar - henvendte hun sig også på SU-kontoret på sin uddannelse for påny at søge om udeboende SU. Reglerne blev nemlig ifølge Styrelsen for videregående uddannelser ændret ved årsskiftet, fordi der blev identificeret nogle uhensigtsmæssigheder.

De nye regler betyder, at en studerende godt kan blive betragtet som udeboende, selvom hun har samme adresse som sine forældre. Det kræver dog, at den studerende og forældrene, har hver deres selvstændige lejekontrakt med tredjemand.

For Anita Lillevang betyder det, at hun kan få udeboende SU, hvis både hun og hendes mor hver har en selvstændig lejekontrakt med broderen.   

Dyr ventetid

Anita Lillevang har imidlertid endnu ikke fået en afgørelse fra hverken Ankenævnet for Statens Uddannelsesstøtteordninger eller på sin nye ansøgning om SU. Kun har hun fået stillet i udsigt, at der kan gå en rum tid før afgørelserne kommer. Og det er dyrt at vente for den 57-årige studerende.   

- Mens de her sager kører, har jeg ingen penge, og jeg skal i praktik til efteråret. 13.000 kroner er mange penge, når man ikke har nogen – de bliver trukket, mens man læser. Så kan de da låne mig de penge, så jeg ikke sidder og må igennem en uddannelse, jeg ikke har råd til, siger Anita Lillevang. 

Oveni kommer en intimiderende følelse af, at familiens privatsfære bliver overtrådt, forklarer Anita Lillevang.   

- Styrelsen er langt inde i vores privatliv, og beder om lejekontrakter. Vi har jo bare haft mundtlige aftaler om, hvordan vi fordeler udgifter og driver villaen. Min familie sætter mig ikke på gaden, men det er bare en ydmygende situation at stå i, siger hun.

Anita Lillevang har oplevet at få tilbudt økonomisk hjælp fra folk i sit netværk, men hun vil allerhelst klare sig selv, forklarer hun. 

- Der er jo også noget, der hedder stolthed.

Styrelsen for Videregående Uddannelser udtaler sig ikke om konkrete igangværende sager.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.