53-årig dansk forfatter død af et hjerteslag

Med et provokerende og direkte sprog blev Jan Sonnergaard talsperson for en rå realisme. Han blev 53 år.
Foto: Scanpix

En af halvfemsernes store forfattere Jan Sonnergaard er død af et hjerteanfald under et ophold i Beograd. Han blev 53 år, oplyser forlaget Gyldendal.

Med et provokerende og direkte sprog blev forfatteren talsperson for en rå realisme i under-, middel- og overdanmark.

Jan Sonnergaard var på lanceringsrejse i Beograd, da han fik et hjerteanfald ifølge litterær direktør Johannes Riis fra Gyldendal.

- Han mødte ikke op til et arrangement som aftalt. Han blev fundet død i den lejlighed, som han boede i, siger Johannes Riis.

Gennembruddet for Jan Sonnergaard kom i 1997 med novellesamlingen "Radiator", som gengav livet for marginaliserede skæbner i halvfemsernes underdanmark.

De ti noveller blev solgt i over 100.000 eksemplarer og gjorde med ét Sonnergaard til en af halvfemsernes store forfattere.

Flere hovedpersoner i Sonnergaards noveller nægter at se realiteterne i øjnene. På samme måde mente forfatteren, at Danmark kort efter årtusindskiftet var et land "fyldt med selvbedrag på flere planer".

Senere fulgte to novellesamlinger med tre års mellemrum, hvor først miljøer i middelklassen og senere overklassen kom under Sonnergaards spiddende analyse.

Han skrev ofte artikler og kronikker til danske dagblade som Weekendavisen og Information og blandede sig i debatten om samfundet generelt og særligt forbrugersamfundet, som han anså for kynisk.

Han blandede sig også i debatten om litteratur, hvor han ofte lagde sig ud med det litterære parnas.

Eksempelvis da han spiddede Forfatterskolens toårige uddannelse.

- Jeg kunne formentlig blive bedre af at være brandmand i et halvt år, derefter telefonmand på et bordel i et halvt år og pudse motorcykler for HA i et tredje halvår og derefter tage resten af tiden til Island, har Jan Sonnergaard sagt til Politiken.

Selv kommer Jan Sonnergaard fra "sådan noget øvre middelklasse med et fint parcelhus" i Virum. Siden bosatte han sig i Københavns Nordvestkvarter.

Han blev uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og filosofi, men selv mente Jan Sonnergaard, at han var forfatter, før han begyndte at skrive.

Efter novelletrilogien skrev Jan Sonnergaard teaterstykker, kronikker, en roman og flere noveller.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.