Røde kidneybønner er de mest populære bønner i Danmark fordi de sælges opblødte på dåse for små penge, men bønner fåes i utallige variationer - både hvide, sorte, navy, pinto, sortøjede (black eyed), lima og mange andre sorter.
Bønner er bælgfrugter ligesom jordnødder, ærter, linser og kikærter, der alle har et højt indhold af proteiner, kostfibre, jern, zink, magnesium og B-vitaminer.
Desværre indeholder næsten alle bønner giftstoffet lectin, der kræver at de iblødsættes i op til et halvt døgn og koges i en halv time. Det gælder især røde kidneybønner.
Her er fem grunde til at spise røde kidneybønner:
Styrker immunforsvaret
En undersøgelse, der i 2007 testede over 100 frugter, grøntsager og andre fødevarer for deres indhold af antioxidanter, kårede bønner til en sikker vinder med det højeste indhold.
Antioxidanter styrke vores immunsystem og beskytter det mod de skadelige virkninger af frie radikaler ved at fjerne dem og begrænse skaderne fra dem.
Forhindrer diabetes
Røde kidneybønner har et ??lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder at deres indhold af kulhydrater kun langsomt får blodsukkeret til at stige, hvilket er vigtigt for alle, men især for diabetikere. Selv om de indeholder 23 procent kulhydrater er cirka en fjerdedel (6 gram/100 gram) kostfibre, der medvirker til at sikre en større mæthed.
Læs også: 5 råd til at undgå forstoppelse
Dertil kommer at røde kidneybønner har et højt indhold af de to aminosyrer, der regulerer insulin-indholdet - arginin og leucin.
Sænker kolesteroltallet
Røde kidneybønner har et højt indhold af opløselige kostfibre, som hjælper med at sænke kolesteroltallet. Opløselige fibre danner en gel når det kommer i kontakt med maveindholdet. Gelen binder kolesterol og sænker dermed kolesterolindholdet i blodet.
Sænker blodtryk
Røde kidneybønner er også en god kilde til kalium og magnesium, som bidrager til at opretholde blodtryk inden for det normale område og beskytter hjertekar-systemet.
Læs også: 10 råd til at sænke blodtrykket uden medicin
Kalium og magnesium udspiler blodkar og arterier så du er sikret en jævn blodgennemstrømning.
Slanker
Indholdet af proteiner på 9 procent svarer til indholdet i skyr, der er blevet fast ingrediens i mange slankekure.
Læs også: 8 overraskende madråd til at smide mavefedtet
Derudover betyder det høje fiberindhold med især opløselige fibre en større mæthedsfornemmelse fordi de opløselige fibre optager en masse plads i maven.