5 tossede ting du kan bruge appelsinskræller til

Det er appelsinsæson, og inden du smider skrællerne væk, så overvej om ikke, de hellere skulle bruges til fx rengøring eller i en salat.
Appelsinskræl kan bruges til meget ... Blandt andet til skadedyrsbekæmpelse.
Appelsinskræl kan bruges til meget ... Blandt andet til skadedyrsbekæmpelse. Foto: SCANPIX arkiv

Af Eilen Anthoniussen/Anders Schönnemann, Isabellas.dk, Aller Media

Vi nyder det saftige og vitaminrige kød i appelsinen og kasserer de bitre appelsinskræller. Men i virkeligheden har appelsinskræller en overraskende god effekt, når det kommer til kreative idéer og praktisk hjælp i hjemmet.

I stedet for at smide appelsinskræller ud, kan du med fordel anvende dem i madlavning, din rengøring eller til at holde skadedyr væk fra køkkenhaven. Læs med og gem dine appelsinskræller, næste gang du skræller en appelsin, og brug dem til et eller flere af nedenstående idéer.

Det kan du bruge appelsinskræller til:

• Rengøring: Vidste du, at appelsinskræller indeholder forskellige olier, der egner sig til rengøring? Giv din håndvask og dit komfur en omgang med de kasserede appelsinskræller, og du får et køkken, der både skinner og dufter himmelsk af citrus.

Ni tips til at bruge citron i rengøringen: Se hvordan på Isabellas.dk

• Lav din egen olie: Giv din madlavningsolie en frisk citrussmag ved at rive appelsinskræller i en sjat olivenolie. Det vil give dine salater helt nye dimensioner.

• Hold kattene væk: Er din køkkenhave plaget af katte? Prøv den samme fremgangsmåde som mod sneglene og se, hvad der sker! Katte bryder sig ikke om lugten fra appelsinskræller, og vil derfor holde sig væk fra din køkkenhave.

Sådan får du en saftig flæskesteg med sprødt svær: Se de fem tips på Isabellas.dk

• Kompost: Et evigt alternativ til anvendelse af appelsinskræller og citrusfrugter generelt, er at komme dem i en kompostbunke - så undgår du madspild, samtidig med at du bidrager til at forbedre jorden i din have. Men husk, at appelsinskrællerne her skal være økologiske eller ikke-overfladebehandlede, da det ellers ødelægger processen.

• Skadedyrsbekæmper: Mange haveejere plages af snegle og andre uønskede gæster i bedene. Selvom der ikke er sæson for skadedyr lige nu, så er det alligevel et meget godt tip til sommer. Prøv at halvere nogle appelsiner, fjern kødet og læg appelsinskrællerne forskellige steder med kødsiden nedad og se, hvad der sker. Snegle, myg og bænkebidere tiltrækkes af den stærke lugt, og derfor er appelsinskræller en effektiv skadedyrsbekæmper.

Konfekt: De lækreste hjemmelavede snebolde med orangesmag: Se opskriften på Isabellas.dk

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.