DEBAT

5 ting Liberal Alliance har glemt

I et debatindlæg i Politiken undrer man sig over fem ting, som Liberal Alliance synes at have overset. Fem meget vigtige ting.
Lars Seier Christensen i Qvortrups varme stol.
Lars Seier Christensen i Qvortrups varme stol. Youtube.com

Liberalisterne synes at have overset fem meget væsentlige grunde til, hvorfor Danmark scorer topkarakterer i velstand på verdensplan, mener Michael Jespersen, opinionsredaktør for Politiken.

Det kommer som svar på Lars Seier Christensens kronik om den danske økonomi og løsningen på mange års krise.

"Det er så simpelt at løse, at det gør ondt langt ind i sjælen at se det fortsætte. Sænk person- og erhvervsskatter markant, udliciter og privatiser så mange offentlige opgaver som muligt, og gør det nemmere for de svage at komme ind på arbejdsmarkedet gennem skattefordele og fjernelse af en de facto absurd høj mindsteløn. Sådan løses problemet," skriver Lars Seier Christensen i sin kronik.

Men Michael Jespersen løfter pegefingeren og understreger fem vigtige pointer, som liberalisterne tilsyneladende har overset. Han undrer sig over hvorfor Liberalisterne vil gøre op med den danske velfærdsstat, når nu det er velfærdsstaterne der klarer sig bedst på rigtig mange punkter.

1: Hvordan blev Danmark et af verdens rigeste lande?

Verdensbanken har foretaget undersøgelser, der viser at Danmark kommer på en syvendeplads hvis man måler BNP pr. indbygger. På listen ligger nordiske velfærdsstater med en stor offentlig sektor og højt skattetryk.

2: Hvorfor har Danmark verdens højeste sociale mobilitet?

Hvor er det lettest at arbejde sig opad i det sociale hieraki og få en god indkomst? I Danmark. Bagefter kommer Norge, og så kommer Sverige. USA ligger meget længere nede på listen.

3: Danmark er det femtebedste land at blive født i.

Hvis du vil have et sundt, sikkert og velstående liv, så er Danmark et godt sted at slå sine folder. Igen har vi følgeskab af tre skandinaviske velfærdsstater.

4: Danskere er verdensmestre i tillid

Vi har tillid på tværs af hierakier. Medarbejdere har tillid til chefen, borgeren har tillid til regeringen og systemet osv. Et sympatisk samfund styrker væksten når man trygt kan udveksle og udvikle ideer med hinanden. Vores nordiske naboer følger trop. Norge og Sverige. Hvorfor mon, spørger Michael Jespersen.

5: Vi er verdens lykkeligste

Igen er det Danmark der ligger i spidsen på lykkefronten. Skandinaviske velfærdsstater er igen med os på listen, påpeger Jespersen.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.