5 sunde grunde til at spise mandler
Mandler kan bl.a. reducere mavefedt og risikoen for diabetes samt mindske en række andre helbredsproblemer.
Mandler er både godt for figuren og for stofskiftet.
Mandler er både godt for figuren og for stofskiftet.


Mandler er nemlig fulde af sunde fedtsyrer, E-vitamin, kobber, magnesium og proteiner og burde være en fast ingrediens i vores mad - ikke bare i forbindelse med julen, men året rundt.

I sydeuropa er de da også en integreret del i mange af dagligdagens retter - og det menes også at være en del af forklaringen på de hjertesunde effekter af det vi kalder Middelhavskosten.

For selv om 39 procent af mandler er fedt, så er det sundt fedt. Omkring 70 procent af fedtet er enkeltumættet fedt, som også er det, der gør olivenolie så sundt for hjertekar-systemet. Og trods det høje fedtindhold har undersøgelser vist, at man ikke tager på ved at erstatte kulhydratrige fødevarer med nødderne.

Flere undersøgelser har også vist at nødder både reducerer risikoen for kræft og sikrer et bedre stofskifte samt et længere liv.

Her er 5 sunde grunde til at spise en håndfuld mandler dagligt.

1. Stærkere hjerte

En daglig portion mandler kan på ganske kort tid forbedre overvægtiges risiko for hjertekar-problemer.

Det viser en undersøgelse af mandlers påvirkning af helbreddet fra School of Life and Health Sciences på Aston University i Birmingham, England, hvor forskerne konstaterede at nødderne især forbedrer blodstrømmen.

Forskerne testede virkningerne af en kortvarig mandel-beriget kost på raske unge og midaldrende mænd og på en gruppe unge mænd med forhøjet risiko for hjertekar-problemer som for højt blodtryk eller overvægt.

En kontrolgruppe spiste, hvad de normalt ville, mens en anden gruppe, skulle spise 50 g mandler om dagen i en måned.

Ved afslutningen af undersøgelsen havde gruppen, der spiste en mandel-beriget kost højere niveauer af antioxidanter (alpha-tocopherol) i deres blod, forbedret blodgennemstrømning og lavere blodtryk, der alt sammen kunne reducere deres risiko for hjertesygdomme.

2. Alzheimers

Mandlers indhold af det såkaldte plantesteroler kaldet stigmasterol kan tilsyneladende forhindre Alzheimers.

Det mener forskere fra Saarland University, der har undersøgt, hvordan plantesteroler har indflydelse på forkalkning i hjernen, som er forårsaget af kolesterol.

Læs også: 8 madråd mod demens

Ifølge undersøgelsen hæmmer stigmasterol produktionen af de beta-amyloid-proteiner, der spiller en vigtig rolle i udviklingen af Alzheimers.

"Stigmasterol har en effekt på en række molekylære processer: det sænker enzymaktivitet, hæmmer dannelsen af proteiner impliceret i udviklingen af Alzheimers sygdom og det ændrer strukturen af cellemembranen," forklarer Dr. Marcus Grimm, der er chef for Experimental Neurology Laboratory.

"Tilsammen kan disse effekter synergistisk reducere produktionen af beta-amyloid-proteiner."

3. Diabetes

Mandler sikrer et lavere og mere stabilt blodsukker hos type 2 diabetikere.

En systematisk gennemgang af 12 tidligere kliniske forsøg med i alt 450 deltagere fandt, at omkring 56 gram nødder dagligt forbedrede de to centrale markører for blodsukker: HbA1c test, som måler blodsukkeret i løbet af tre måneder, og fastende glukose test, hvor patienterne ikke får lov til at spise eller drikke noget udover vand i otte timer, før deres blodsukkerniveau testes.

Læs også: Tabletter mod diabetes medfører vægttab

"De bedste resultater kom, hvis nødderne snarere erstattede raffinerede kulhydrater end mættet fedt," siger Dr. John Sievenpiper, der er læge og forsker på Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Centre ved St. Michael's Hospital.

4. Sædkvalitet

Mandler har et højt indhold af arginin, der er en aminosyre som kroppen producerer i forbindelse med fordøjelsen af protein. Det findes i store mængder i sperm og har vist sig at hjælpe ved et lavt sædtal og dårlig motilitet. I høje doser medvirker arginin også til at udvide arterier, hvilket fører til bedre erektioner.

8 madtips: Sådan kan du forbedre din sædkvalitet

De bedste plantekilder til arginin er nødder som peanuts, der indeholder 3,1g/100g, mandler (2,5g), valnødder (2,3g), men også spinat (3,3g), linser (2,1g).

De bedste kilder til arginin er dog rødt kød, som indeholder mest protein.

5. Mavefedt

Forskere fra Pennsylvania State University præsenterede i maj 2014 et lodtrækningstudie, hvor halvdelen af 52 voksne med forhøjet LDL-kolesterol fik 42 gram (1,5 ounce) mandler, mens den anden halvdel fik en kulhydrat-rig snack med lige så mange kalorier.

Læs også: 7 tips til hurtigere at slippe af med mavefedtet

Selv om forskerne ikke konstaterede nogen forskel i de to gruppers samlede kropsvægt, viste mandlerne sig at reducere deltagernes farlige fedtophobning omkring organerne og reducerede også deres fedtprocent og taljemål i forhold til den kulhydrat-rige snack-gruppe.

Selv om undersøgelsen kun var seks uger lang tyder de foreløbige resultater på, at mandler kan hjælpe med at mindske mavefedt, der er en risikofaktor for både diabetes og hjertekarsygdomme.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.