5 råd: Sådan holder du vægten i weekenden

Hvis du allerede fredag er i gang med at glæde dig til at tage en slapper fra slankekuren, så er du næsten sikker på at tage på i weekenden.
Undgå at smadre vægten ved at gå amok i weekenden.
Undgå at smadre vægten ved at gå amok i weekenden.

Vi har det desværre alle med at tage på i weekenden, men med lidt proaktiv forberedelse kan du stadig weekendhygge uden at det hævner sig om mandagen.

Et studie fra Cornell University viser, at de fleste af os tager lidt på lørdag og søndag, fordi vi i weekenden har sociale sammenkomster og forkæler os selv. Og samme studie kunne dokumentere, at mange af os taber os igen fra mandag til fredag.

Men ifølge eksperterne kan du undgå at tage på, hvis du indfører nogle faste  fredags-rutiner.

Gå ud uden at spise

Lige fra fredagens happy hour og fredagsøl med kollegaer til søndagens hyggelig brunch – weekenden er proppet med fristende muligheder for at indtage kalorier. Bare et par øl og lidt usund mad i baren kan betyde hundredvis af ekstra kalorier.

Læs også: 10 overraskende madvarer, der slanker dig

Find på noget andet at lave i weekenden, spørg dine venner, om ikke I skal gå i spa sammen, gå til gruppe-fitness eller tage en tur i biografen. Så er der mindre risiko for at for mange weekendkalorier ryger ind. Det siger Brittany Kohn, ernæringsekspert ved Middleberg Nutrition i New York City.

Sov rigtig godt igennem

Hvis du i løbet af en fortravlet uge har tendens til ikke at sove nok, er det en god ide at få sovet rigtig godt som en sund start på weekenden. Gå tidligt i seng fredag og planlæg at du kan tillade dig at sove længe lørdag morgen. Det kan være den lille ting, der gør at du også spiser sundere i løbet af weekenden. Jo mere udhvilet du er, desto større er din chance for at stå i mod trangen til usund mad.

Læs også: 10 overraskende årsager til at du sover dårligt

”Der er en stærk forbindelse mellem søvnmangel og vægtøgning,” siger Nancy Clark, ernæringsspecialist og forfatter fra Boston.

Gå ikke på en fredags-kur

Hvis du ved, at lørdagen frister med en skøn middag med vennerne og du også skal nyde en kalorierig søndagsbrunch, kan du måske fristes til at holde igen med maden om fredagen.

Læs også: 10 skjulte grunde til at mavefedtet sidder fast

Men Nancy Clark siger, at det er en rigtig dårlig ide. Den taktik vil desværre få dig til at føle dig alt for sulten i løbet af weekenden, og du vil måske komme til at overspise. Undgå usund overspisning ved ikke at ’sulte dig selv på forhånd’.

Køb ind til weekenden

Hvis du har alle ingredienserne i køleskabet, har du ikke nogen undskyldning for at gå ud og spise. Du vil kunne holde dig selv fast på målet om at lave sund og nærende mad, og du vil kunne benytte weekenden til at kokkerere.

Og der er mange kalorier sparet – et typisk take-away- eller restaurantmåltid indeholder oftest langt flere kalorier og mere fedt, end hjemmelavet mad, hvor du selv kan styre, hvilke ingredienser, der bruges.

Læs også: 8 madråd til at smide mavefedtet

”Du spiser næsten altid sundere, hvis du selv laver maden,” siger Brittany Kohn.

Hav altid sunde snacks klar

Brug 15 minutter om fredagen på at skære frisk frugt og grønsager, så der er sunde snacks til hele weekenden. Det gør det så meget lettere at holde sig til de sunde valg og derved undgå de fedende chips og andet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.