5 overraskende tegn på stress

Stress er en tilstand, der kan være svær at opdage fordi den kommer snigende og ofte viser sig på overraskende måder.
Stress kan vise sig på mange mærkelige måder.
Stress kan vise sig på mange mærkelige måder. Foto: Depositphotos

Ofte er tegnene på stress diffuse og udtrykker sig i form af almindelige lidelser og problemer, der kan skyldes mange andre ting.

Astma

Frygten for at miste jobbet kan øge risikoen for at udvikle astma.

Det viser en tysk undersøgelse, der har omfattet mere end 7.000 beskæftigede voksne mellem 2009 og 2011, hvor den økonomiske afmatning stod bøjet i neon.

I undersøgelsen, der omfattede både mænd og kvinder, blev deltagerne spurgt, om de havde en respiratorisk lidelse og også om de troede, de ville miste deres job inden for to år.

Forskerne bemærkede, at for hver 25 pct. deltagernes stress-niveau voksede, steg risikoen for at få astma med 24 pct. Risikoen for astma steg til 60 pct. blandt dem, der troede, det var meget sandsynligt, at de ville miste deres job.

Hårtab

Voldsom følelsesmæssig og fysisk stress kan påvirke håret, så du pludselig taber mellem halvdelen og to tredjedele af hovedhåret. Det kan være ved alvorlig sygdom og store operationer, ulykker, der forårsager stort blodtab og store følelsesmæssige traumer.

Hjerneændringer og demens

Stress medfører varige hjerneændringer, der senere kan betyde at man får demens.

Det viser et langvarigt studie over 40 år af 800 svenske kvinder, der hvert femte år blev analyseret for psykologiske problemer som angst, stress, søvnproblemer og frygt.

Læs også: 10 tidlige tegn på demens

Antallet af stressfaktorer kvinderne rapporterede ved starten i 1968 var forbundet med en 21 % øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom og en 15 % øget risiko for at udvikle enhver form for demens, viser undersøgelsen.

Smerter

Mange midaldrende, der har været stresset i lang tid, udvikler smerter og andre fysiske symptomer.

Læs også: 7 smerter kvinder ikke må ignorere

En meget langvarig, svensk undersøgelse fra Sahlgrenska Academy på Universitetet i Gøteborg foretaget blandt 1.500 kvinder, viser, at omkring 20 pct. af alle midaldrende kvinder har oplevet konstant eller jævnlig stress gennem de sidste fem år. Især rygende single-kvinder i alderen fra 40 til 60 år er udsatte for stress.

Læs også: 10 tips til at leve med kroniske smerter

Blandt dem, der fortalte om langvarig stress, sagde 40 pct., at de led af smerter i muskler og led, 28 pct. havde hovedpine og migræne og 28 pct. havde problemer med maven.

Mavefedt

Hårde tider på arbejdet, ubetalte regninger og et travlt familieliv – uanset hvad der er grunden til din stress, så kan det sagtens være den skjulte årsag til at du ikke kan komme af med dit mavefedt.

Læs også: 8 madråd til at slippe af med mavefedtet

Og det er ikke nødvendigvis kun fordi du kommer til at trøstespise kalorierig mad. Det kan også være på grund af stresshormonet cortisol, hvilket også kan medføre øget fedt på kroppen. Højere niveauer af cortisol forbindes af forskerne med mere fedt omkring organerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.