5 overraskende grunde til at mavefedtet bliver siddende

Sidder mavefedtet fast - også selv om du taber dig - kan det skyldes uvaner eller misforståelser, der især sætter sig på maven
Det er møgirriterende at det man helst vil af med er det der ryger sidst, men det er der mange gode og overraskende grunde til.
Det er møgirriterende at det man helst vil af med er det der ryger sidst, men det er der mange gode og overraskende grunde til. Foto: Depositphotos

Mavefedt er farligere end andet fedt fordi det lægger sig tæt op ad organerne og øger risikoen for kræft og hjertesygdom.

Men selv om de fleste forsøger at undgå den uklædelige mave, så er den nærmest umuligt at slippe af med - også selv om man taber sig generelt.

Her er fem uvaner og skjulte grunde til at mavefedtet bliver siddende.

1. Du er B-menneske

Især kvindelige natteravne har en højere risiko for mavefedt, viste en undersøgelse fra Korea University College of Medicine i Ansan, hvor forskerne undersøgte sovevanerne hos 1.620 koreanere mellem 47 og 59 år.

Hos kvinder, men ikke mænd, var B-mennesker forbundet med et højt taljemål, flere triglycerider og mavefedt. I forbindelse med overgangsalderen og det lavere østrogen-niveua begynder kvinder at tage på omkring maven istedet for på hofterne. Tilsyneladende øges denne tendens, hvis man går sent i seng.

2. Du går for langsomt

Hvis du øger intensiteten, når du går, kan det få blodsukkeret til at falde samtidig med at du taber mere mavefedt.

Forskere fra Queens University i Ontario, Canada fandt i en undersøgelse, at når de fik midaldrende, overvægtige voksne til regelmæssigt at bevæge sig - selv med en halv times langsom gang – så hjalp det dem med at tabe sig en smule i taljen. Og des højere intensitet, jo mere tabte deltagerne sig. Høj intensitet kan måske lyde skræmmende, men i bund og grund handler det blot om at øge tempoet, når du går.

3. Du drikker cola light

En nylig undersøgelse viste at det ikke alene er sukkeret i cola og andre sodavand, der får dig til at tage på.

Undersøgelsen fra University of Texas Health Science Center på San Antonio har fulgt 749 gamle amerikanere i næsten ti år og resultaterne viste, at jo oftere deltagerne drak light sodavand, des mere mavefedt havde de.

Læs også: Tab over 4 kilo med dette vandtrick

Resultaterne tyder på, at stigningen i taljemål blandt de deltagere, der drak light sodavand var fire gange så højt som for deltagere, der ikke drak light sodavand.

4. Du træner forkert

Jo ældre du er, des større betydning har styrketræning for dit taljemål.

Det viser en undersøgelse fra Harvard School of Public Health, hvor forskerne studerede 10.500 raske mænd over 40 år fra 1996 til 2008 og analyserede ændringer i deres aktivitetsniveau i løbet af de 12 år og hvordan dette påvirkede deres taljemål.

Læs også: Derfor er træning ikke effektiv som slankekur

Resultaterne viste, at de mænd, der øgede den tid de tilbragte med at løfte vægte med 20 minutter om dagen tabte mere omkring taljen (-0,67 cm), sammenlignet med dem, der øgede deres konditionstræning med 20 minutter om dagen (- 0,33 cm) eller lavede mere havearbejde og tog trapperne (-0,16 cm).

Læs også: 7 råd til hurtigt at smide mavefedtet

Selv om konditionstræning ikke var lige så effektivt til at reducere mavefedtet, så var det mere effektivt til at sænke BMI-tallet - altså den totale kropsvægt.

5. Du dropper måltider

En helt ny undersøgelse viser at hvis man kun spiser et stort måltid og faster resten af dagen, så øges risikoen for, at tage på omkring maven. Undersøgelsen fra Ohio State University konstaterede, at mus, der i bare tre dage kun spiste en gang dagligt - og kun halvt så mange kalorier - især tog på omkring maven, da de fik lov til at spise almindeligt igen.

Læs også: 8 overraskende madråd til at smide mavefedtet

Undersøgelsen bekræfter undersøgelser af mennesker, der viser at man i det lange løb tager på af at springe morgenmaden over.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.