Læger er tilbøjelige til at anbefale blodtryksmedicin uden at starte med at foreslå livsstilsændringer, men der er mange ting, du selv kan gøre for at forebygge eller sænke et forhøjet blodtryk.
De fleste ved godt at det vigtigste råd er at skære ned på saltet, som de fleste får alt for meget af - især fra fastfood, færdigretter og pålægsvarer.
Men nogle madvarer ser også ud til at påvirke blodtrykket positivt.
1. Svesker
Natrium er den halvdel af salt, som hos nogle mennesker er et problem for blodtrykket. Kalium er en elektrolyt, der interagerer med natrium i blodets celler og kan hjælpe nogle mennesker med at reducere blodtrykket.
Mange fødevarer indeholder kalium, men især svesker har et højt indhold.
Blandt grøntsager har især spinat, champignons, kål, rosenkål, ærter og asparges et pænt indhold.
2. Sild og laks
Sild er vigtigt for at sænke blodtrykket fordi fedtsyrer medvirker til at åbne kalium-kanaler, der udvider blodårerne.
Det viser undersøgelser fra Friedrich Schiller University Jena i 2013, hvor forskere påviste de molekylære mekanismer af omega-3 fedtsyrers virkning på blodtrykket. Især docosahexaeonic syre (DHA) påvirkede kalium-kanalerne.
Læs også: 8 sunde grunde til at spise sild
Omega-3 fedtsyrer findes hovedsageligt i fede fisk som sild, laks og makrel, der har vist sig at sænke blodtrykket, styrke immunforsvaret og at have en positiv indvirkning på udviklingen af nervesystemet og hjertekar-systemet.
3. Gazpacho
Den spanske tomatsuppe gazpacho serveres kold, men den er hot for dit blodtryk.
Gazpacho er en kold tomatsuppe blandet med agurk, hvidløg og olivenolie. Forskere fra Universidad de Barcelona i Spanien har undersøgt effekten af gazpacho hos 3.995 perosner og konstaterede at bare en skål gazpacho om ugen kan sænke blodtrykket.
Læs også: 8 overraskende årsager til forhøjet blodtryk
En kvart liter gazpacho om ugen var nok til at sænke blodtrykket med op til 15 procent og forskerne konstaterede at personer, der spiste mest gazpacho havde op til 27 procent lavere blodtryk end personer, der overhovedet ikke spiste gazpacho.
Læs også: Smid mavefedtet med et glas tomatjuice
4. Chokolade
Ifølge en systematisk gennemgang i 2012 fandt forskere , at blodtrykket faldt hos deltagere, der fik mørk chokolade eller kakaopulver dagligt i forhold til en kontrolgruppe.
Kakao indeholder forbindelser kaldet flavonoler, der menes at være ansvarlig for dannelsen af nitrogenoxid i kroppen. Nitrogenoxid får blodkarrenes vægge til at slappe af og åbne bredere, og derved sænke blodtrykket.
Læs også: 10 sunde grunde til at spise chokolade dagligt
Forskerne gennemgik tidligere forsøg, hvor folk indtog mørk chokolade eller kakaopulver, der indeholdt 30-1080 mg flavanoler i 3-100 g chokolade hver dag. I alt var 856 mennesker involveret i 20 undersøgelser over 2-8 uger, eller i et enkelt tilfælde, 18 uger. Gennemgangen af forsøgene viste at deltagerne fik nedsat blodtrykket i gennemsnit 2-3 mm Hg.
5. Olivenolie
En undersøgelse af Middelhavskosten fra Kings College London i 2013 viste, at stoffer i olivenolie og grøntsager blandes i kroppen til en sund kombination, der beskytter mod forhøjet blodtryk.
Middelhavsdiæten omfatter typisk umættet fedt fra olie, nødder, avocado og oliven sammen med grøntsager som spinat, selleri og gulerødder, der er rige på nitrit og nitrat.
Læs også: 11 madråd mod slagtilfælde
Når disse to grupper af fødevarer kombineres - de umættede fedtsyrer og nitrogenforbindelserne i grøntsager - resulterer det i dannelsen af nitro-fedtsyrer.
Undersøgelsen viste at disse nitro fedtsyrer hæmmer et enzym kaldet opløselig epoxidhydrolase som regulerer blodtrykket.